Binnenstad (Breda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Centrum Breda)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrum
Wijk van Breda
Map - NL - Breda - Centrum.PNG
Kerngegevens
Gemeente Breda
Coördinaten 51°35'17"NB, 4°46'30"OL
Oppervlakte 210 ha.  
Inwoners
(2017)
14.910[1]
Portaal  Portaalicoon   Breda

De binnenstad van Breda, ook wel 'City-wijk' genoemd, vormt het centrum van de stad Breda.

Centrum[bewerken | brontekst bewerken]

Historische centrum[bewerken | brontekst bewerken]

Triple O Campus

Het stadsdeel Centrum is de oude en gedeeltelijk historische binnenstad en tevens het kerngedeelte van de stad Breda. Het gebied is gelegen nabij de Haven en het Spanjaardsgat met de straten Haven en de Prinsenkade. Centraal ligt de Grote Markt met de Grote Kerk. De straten rond de Grote Kerk zoals de Cingelstraat, Reigerstraat, Kasteelplein en de Catharinastraat behoren tot de oudste straten van Breda. Er zijn enkele voormalige hofhuizen gevestigd en daarachter ligt de Willem Merkxtuin.

Het gebied is een beschermd stadsgezicht met daaromheen een uitbreiding.

In het centrum concentreren horeca- en uitgaansgelegenheden zich rond de Havermarkt, Vismarktstraat en de Grote Markt.

Het historische centrum komt globaal overeen met de CBS-wijkaanduiding Breda Centrum (inclusief de 'buurt' City), wat het gebied binnen de singels omvat.

Haven[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de vroegere haven heeft men in de periode 2004-2008 de beek de Mark teruggebracht in het stadshart. In 2006 is een damwand geplaatst en de oude parkeergarage Haven gesloopt. In de zomer van 2007 werd de haven officieel geopend met een groot feest. Sinds 2008 is het hart van de stad weer over het water bereikbaar. In het gebied is veel horeca in de vorm van cafés en restaurants. Via twee bruggen, de Hoge Brug en de Tolbrug, heeft men toegang tot de winkel- en overige uitgaansgebieden.

Singels[bewerken | brontekst bewerken]

Delpratsingel

Het centrum wordt omringd door singels:

Over de singels worden rondvaarten gehouden vanuit de Haven.

Buiten het historische centrum[bewerken | brontekst bewerken]

Net buiten het historische centrum en gedeeltelijk buiten de singels, vindt men de Ginnekenweg, de Haagdijk en de Boschstraat. Deze straten worden beschouwd als de drie historische toegangen tot het oude centrum, elk van hen was voorheen voorzien van een stadspoort. Zij behoren, aansluitend op het oude centrum en gedeeltelijk nog binnen de stadssingels, tot de stadskern van Breda.

Publieke voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Rond het centrum bevinden zich de Openbare Bibliotheek, het stadsarchief, stadhuis van Breda en kantoren. De bioscoop van Pathé bevindt zich ten oosten er van aan het Chasséveld. Het Chassé Theater en het Holland Casino zijn samen in een gebouw naast het gemeentehuis gevestigd.

TripleO Campus[bewerken | brontekst bewerken]

De TripleO Campus is een campus aan de Slingerweg. Het kwam in 2008 tot stand in het kader van het Via Breda plan en is gevestigd op de plek van de voormalige brandweerkazerne. Ondernemingen uit voornamelijk de creatieve industrie zijn er voor een groot deel ondergebracht in vijf bedrijfsverzamelgebouwen, genaamd Blushuis, AV Huis, Merkhuis, Posthuis en Pakhuis. TripleO staat voor 'ondernemers', 'overheid' en 'onderwijs'.

Winkelgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Bestaande winkelgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestaat uit de autovrije binnenstad met de Grote Markt en de lange winkelstraten de Ginnekenstraat en Wilhelminastraat. Verder nog de Torenstraat, Lange Brugstraat met het woon-winkelgebied 't Sas, Korte Brugstraat, Veemarktstraat en Halstraat. In het centrum is tevens het overdekte winkelcentrum De Barones gevestigd.

Ontwikkeling Achter de Lange Stallen[bewerken | brontekst bewerken]

In de binnenstad van Breda zou als aanvulling op het bestaande project De Barones een groot winkelcentrum verrijzen. Het project Achter de Lange Stallen zou vanaf 2013 gerealiseerd worden op de plaats van het gelijknamige parkeerterrein. Dit 170 miljoen euro kostende complex zou 24.000 vierkante meter aan winkels bevatten, en daarnaast appartementen en een parkeergarage. In 2015 bestaan bij de projectontwikkelaar en kringen rond het gemeentebestuur twijfels over de omvang en opzet van het plan.[2][3]

Bezienswaardigheden en musea[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

In en rondom de binnenstad worden evenementen georganiseerd, zoals de:

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit het station wandelt men in circa 10 minuten via Park Valkenberg naar het centrum. Parkeren kan op parkeerterreinen en in parkeergarages in of in de nabijheid van het centrum.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan Willem Messer, Binnenstad Breda beter in beeld. Een beeldverhaal over groei, verandering, structuur, diversiteit en cultuur van de stad. Breda: Ir. J.W. Messer i.s.m. Hollaers van Elkerzee, 2004.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]