Marnix Rueb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marnix Rueb
Marnix Rueb bij het Bevrijdingsfestival in Den Haag
Algemene informatie
Volledige naam Marnix Rueb
Geboren 11 april 1955
Overleden 23 oktober 2014
Land Nederland
Werk
Genre Illustrator
Uitgeverij Kap Nâh
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Marnix Rueb (Oegstgeest, 11 april 1955Den Haag, 23 oktober 2014)[1][2] was een Haagse freelance illustrator, striptekenaar en cartoonist. Zijn bekendste stripfiguur is Haagse Harry. Hij was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh.

Inspiratie[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd aan Rueb gevraagd of hij illustraties wilde tekenen bij een artikel over Haagse literatuur. Rueb woonde in die tijd in de Schilderswijk en daar liepen echt Haagse types rond. Op basis daarvan is Haagse Harry bedacht.[3]

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Rueb is opgegroeid als zoon van een rechter in Den Haag. Hij had twee broers. Rueb was een kleuter toen hij begon met tekenen. Hij tekende toen al cartoons en poppetjes. Op de lagere school (Instituut Wolters, waar ook Mark Rutte en Lodewijk Asscher op gezeten hebben) wist hij al dat hij striptekenaar wilde worden. Hij ging naar het gymnasium aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum ofwel VCL. In de 3e en 4e klas bleef hij zitten en ging hij naar het atheneum. Hier kon hij niet goed omgaan met de strakke regels van het schoolsysteem. Kort daarna stopte hij met school.[4]

Een cursus reclametekenen en fotografie moesten uitkomst bieden, maar ook hier voelde Rueb zich niet thuis. Hij wilde illustrator worden en wilde zijn eigen weg vinden.

Eerst maakte Rueb verschillende stripfiguren van bijvoorbeeld Disney, maar ook hiermee kon hij zijn creativiteit niet helemaal kwijt. Kort daarna werd hij huisillustrator bij de Haagse uitgaanskrant Doen. In die tijd heeft Rueb Haagse Harry bedacht. Deze was aanvankelijk een klein onderdeel van Doen, maar bleek zo populair dat hij een op zichzelf staande stripfiguur werd. Al vanaf het begin (1991) was de strip een groot succes. Het succes bleef niet alleen beperkt tot Den Haag, maar bereikte uiteindelijk heel Nederland.

In 1994 bracht Rueb het eerste album van Haagse Harry uit, Kap Nâh. Rueb gaf het boek in eigen beheer uit, in een oplage van 10.000 exemplaren.[3]. Uiteindelijk zijn er 140.000 exemplaren verkocht.[3] Inmiddels zijn er vijf albums verschenen met een gezamenlijke oplage van ± 500.000 exemplaren.

In 2016 verscheen, postuum, een boek met daarin een selectie van losse tekeningen, ongepubliceerd en/of weinig bekend materiaal uit Marnix' (digitaal) archief. Dit boek is samengesteld door broer Robert-Jan Rueb.

Rueb overleed op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Standbeeld van stripfiguur Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag. Op zijn shirt staat in fonetisch Haags dialect geschreven:
Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk
(Vertaald: Kap nou!! Lekker Belangrijk)

Cd's[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2002 Haags / De kugsus