Naar inhoud springen

Marnix Rueb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marnix Rueb
Marnix Rueb bij het Bevrijdingsfestival in Den Haag
Marnix Rueb bij het Bevrijdingsfestival in Den Haag
Algemene informatie
Volledige naam Marnix Rueb
Geboren 11 april 1955
Geboorte­plaats Den Haag[1]
Overleden 23 oktober 2014
Overlijdensplaats Den Haag[1]
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1991-2014
Genre Illustrator, Stripverhalen
Stroming "Ligne crade" (vuile lijn)
Bekende werken Haagse Harry
Uitgeverij Kap Nâh!!
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Strip
Kunst & cultuur

Marnix Rueb (Oegstgeest, 11 april 1955Den Haag, 23 oktober 2014)[2][3] was een Haagse freelance illustrator, striptekenaar en cartoonist. Zijn bekendste stripfiguur is Haagse Harry. Hij was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh!!.

Er werd aan Rueb gevraagd of hij illustraties wilde tekenen bij een artikel over Haagse literatuur. Rueb woonde in die tijd in de Schilderswijk en daar liepen echt Haagse types rond. Op basis daarvan is Haagse Harry bedacht.[4]

Rueb is opgegroeid als zoon van Theo Rueb, een kinderrechter in Den Haag. Hij had twee broers Alexander en Robert-Jan. Rueb was een kleuter toen hij begon met tekenen. Hij tekende toen al cartoons en poppetjes. Op de lagere school (Instituut Wolters, waar ook Mark Rutte en Lodewijk Asscher op school hebben gezeten) wist hij al dat hij striptekenaar wilde worden. Hij ging naar het gymnasium aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum ofwel VCL. In de 3e en 4e klas bleef hij zitten en ging hij naar het atheneum. Hier kon hij niet goed omgaan met de strakke regels van het schoolsysteem. Kort daarna stopte hij met school.[5]

Een cursus reclametekenen en fotografie moesten uitkomst bieden, maar ook hier voelde Rueb zich niet thuis. Hij wilde illustrator worden en wilde zijn eigen weg vinden.

Eerst maakte Rueb verschillende stripfiguren van bijvoorbeeld Disney, maar ook hiermee kon hij zijn creativiteit niet helemaal kwijt. Kort daarna werd hij huisillustrator bij de Haagse uitgaanskrant Doen. In 1991 zag in dit blad Rueb’s Haagse Harry het levenslicht. Haagse Harry was aanvankelijk een klein onderdeel van Doen, maar bleek zo populair dat hij een op zichzelf staande stripfiguur werd. Al vanaf het begin was de strip een groot succes. Het succes bleef niet alleen beperkt tot Den Haag, maar bereikte uiteindelijk heel Nederland.

In 1994 bracht Rueb het eerste album van Haagse Harry uit, Kap Nâh. Rueb gaf het boek in eigen beheer uit, in een oplage van 10.000 exemplaren.[4]. Uiteindelijk zijn er 140.000 exemplaren verkocht.[4] Inmiddels zijn er vijf albums verschenen met een gezamenlijke oplage van ± 500.000 exemplaren.

Marnix Rueb overleed in 2014 op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

In 2016 verscheen, postuum, een boek met daarin een selectie van losse tekeningen, ongepubliceerd en/of weinig bekend materiaal uit Marnix' (digitaal) archief. Dit boek is samengesteld door broer Robert-Jan Rueb.

In de documentaire Kap Nâh!! [6] uit 2018 vertellen familieleden, vrienden en vakgenoten over het leven van de striptekenaar. Die zou in zijn jeugd getraumatiseerd zijn door seksueel misbruik door zijn eigen pedofiele vader Theo Rueb, die nota bene het beroep vervulde van kinderrechter. De vader zou ook model hebben gestaan voor de kinderrechter in het boek Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel (1985) van Yvonne Keuls.[7]

Standbeeld van stripfiguur Haagse Harry op de Grote Markt in Den Haag. Op zijn shirt staat in fonetisch Haags dialect geschreven:
Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk
(Vertaald: Kap nou!! Lekker Belangrijk)
  • 2002 Haags / De kugsus