MasterCard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MasterCard Inc.
Mastercard-logo.svg
Beurs NYSE: MA
Oprichting 1966
Sleutelfiguren Ajay Banga (President en CEO)
Hoofdkantoor New York,
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 10.300 (december 2014)[1]
Producten Creditcarddiensten
Omzet $ 9,5 miljard (2014)[1]
Winst $ 3,6 miljard (2014)[1]
Marktkapitalisatie $ 110 miljard (16 oktober 2015)
Website mastercard.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

MasterCard Inc. is een bedrijf dat wereldwijd licenties uitgeeft voor het verstrekken van creditcards. Het is een van de grootste bedrijven in zijn branche.

Activiteiten[bewerken]

MasterCard is internationaal actief en creditcards kunnen worden gebruikt in meer dan 200 landen. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 40% van de omzet gerealiseerd en er is geen ander land waar meer dan 10% van de omzet wordt behaald.

Naast de creditcards heeft MasterCard Worldwide ook debetkaart-diensten, te weten[2]:

Geschiedenis[bewerken]

In 1966 besloten diverse banken de Interbank Card Association (ICA) op te richten. Drie jaar later werd de Master Charge naam geïntroduceerd en kreeg het als logo twee cirkels die elkaar doorkruisten. In 1979 werd de naam gewijzigd in MasterCard.

In 2002 fuseerde MasterCard met Europay, waarmee het decennialang al had samengewerkt. Tot 2003 werkte MasterCard in Europa onder de naam Eurocard. In 2006 werd het bedrijf hernoemd van MasterCard International naar zijn huidige naam. In het logo van het bedrijf werd ook een derde cirkel toegevoegd; het logo op de credicards bleef echter onaangetast. In datzelfde jaar kreeg het bedrijf een beursnotering aan de New York Stock Exchange.[3] MasterCard is de nummer twee creditcardmaatschappij na VISA. MasterCard was volledig in handen van banken en andere financiële instellingen, maar bij de beursgang kwam bijna de helft van de aandelen in handen van beleggers.[3]

De free float was in 2014 zo’n 87%.[1] Ongeveer 10% van de aandelen zijn in handen van The MasterCard Foundation. Dit is een Canadese stichting die de opbrengst van dit kapitaal inzet voor goede doelen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]