Master of Sports

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orde Master of Sports van de Sovjet-Unie
Orde Master of Sports van Rusland

Het Master of Sports-systeem (Russisch: Мастер спорта России, Master sporta Rossije) was binnen de voormalige Sovjet-Unie en een aantal jaren erna een systeem van onderscheidingen en classificaties voor sporters.

Oorsprong en werkwijze[bewerken]

In 1935 werd binnen een wettelijke regeling, geheten het Verenigde Classificatiesysteem van de USSR (Единая всесоюзная спортивная классификация), een systeem opgesteld voor sporters. Het was gebaseerd op verschillende classificaties die per individuele tak van sport reeds bestonden. Vanaf 1949 werd de regeling elke vier jaar herzien, een periode die overeenkwam met de cyclus der Olympische Spelen, zodat de herijkte waarden en vereisten van fysieke training opgenomen konden worden. De regeling bevatte teststandaarden, principes en condities die nodig waren om sportieve ranglijsten en titels voor alle sporten te kunnen vergelijken voor alle sporten die binnen de Sovjet-Unie uitgeoefend werden. Dit systeem was geldig tot aan het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Sommige huidige republieken zoals Rusland en Wit-Rusland hanteren tot op de dag van vandaag een dergelijk systeem.

Systeem[bewerken]

Vanaf de jaren zeventig bestonden er de volgende onderscheidingen en classificaties in afdalende volgorde van belang:

Onderscheidingen[bewerken]

  • Master of Sports van de Sovjet-Unie, met Lof (voor een internationaal kampioen die tevens een waardevolle bijdrage aan de sport heeft geleverd
  • Master of Sports van de Sovjet-Unie, Internationale Klasse (voor een internationaal kampioen)
  • Master of Sports van de Sovjet-Unie (voor een nationaal kampioen)

Kwalificaties[bewerken]

  • Kandidaat Master of Sports (voor een sporter die nationale ranking bezit)
  • Sportman eerste klasse (voor een regionaal kampioen)
  • Sportman tweede klasse (voor kampioenen van een deelstaat)
  • Sportman derde klasse (voor een kampioen van een stad)
  • Junior Sportman eerste klasse (voor een regionaal jeugdkampioen)
  • Junior Sportman tweede klasse (voor een deelstaat jeugdkampioen)
  • Junior Sportman derde klasse (voor een stedelijk jeugdkampioen)

Elk van deze titels werd enkel toegekend voor resultaten in officiële competities. Sporters die een titel ontvingen kregen een medaille en een certificaat.

Buitenlandse onderscheiden sporters[bewerken]

Speciaal voor buitenlanders werd de onderscheiding Honoured Master of Sports ingevoerd en aan buitenlandse sporters diverse malen uitgereikt. In 1972 bij het vijftigjarig jubileum van de Sovjet-Unie werd de titel aan de volgende atleten uitgereikt[1]:

De enige buitenlander die houder is van de reguliere Master of Sports titel gebaseerd op zijn verrichtingen binnen de Sovjet-Unie is de hockeyspeler