Mastodon (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mastodon
Logo
Web-app (enkele kolommodus)
Ontwikkelaar Eugen Rochko e.a.
Recentste versie 3.4.1 
(3 juni 2021)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform (met o.a. Ruby on Rails en Postgresql, of Docker)
Geschreven in Ruby
Categorie Sociaalnetwerksite
Licentie GNU Affero General Public License
Versiebeheer github.com
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Mastodon is opensourcesoftware om zelf een online sociaal netwerk te hosten. Het maakt gebruik van de ActivityPub-standaard, waardoor het naadloos met andere gelijksoortige sites kan communiceren. Het gehele netwerk van deze sites vormt samen een decentraal sociaal netwerk, dat ookwel de Fediverse genoemd wordt.

Een Mastodon site is te vergelijken met Twitter of Facebook, maar kent wel enkele belangrijke verschillen. Die sites zijn niet beperkt tot communiceren met gebruikers op dezelfde site, en elke site wordt veelal onafhankelijk beheerd. Een Mastodonbericht wordt een toot genoemd,[1][2] en deze toots mogen standaard maximaal tot 500 tekens bevatten.[3][4]

Gebruikerservaring[bewerken | bron bewerken]

De Mastodon's web-app gebuikt een enkele kolom in de standaard webwebomgeving sinds versie 2.9, wat voor nieuwe gebruikers gebruiksvriendelijker is.[5] Er is ook een meerdere kolommen modus, welke vergelijkbaar is met Tweetdeck.

Mastodongebruikers kunnen net zoals op andere sociale netwerken elkaar volgen (of blokkeren en negeren). Een gebruiker kan per toot bepalen of deze openbaar is, alleen voor volgers, of privé.[4] Ook kan het de inhoud verbergen onder een "gevoelige inhoud" kopje. Een gebruiker heeft naast zijn eigen tijdlijn, ook de beschikking over een lokale tijdlijn met toots van andere gebruikers op dezelfde Mastodonserver, en een globale tijdlijn met toots van alle bekende Mastodonservers (indien niet geblokkeerd).

Openbare tijdlijnen kunnen ook op taal gefilterd worden. Gebruikers kunnen toots aan de lokale servermoderatoren rapporteren, met een optie ook een kopie naar de oorspronkelijke server z'n moderatoren te sturen.

Als gevolg van de open standaarden bestaan er meerdere apps om Mastodon te gebruiken, zowel web-apps, als smartphone apps.[4][6]

Servers en netwerkgrootte[bewerken | bron bewerken]

Servers[bewerken | bron bewerken]

Het maakt net zoals bij e-mail in principe niet uit op welke Mastodonserver iemand een account heeft, omdat vrijwel alle servers met elkaar in verbinding staan. Sommige servers hebben echter een bepaalde doelgroep en thema, maar andere servers zijn daarentegen juist algemeen van opzet. Het aantal gebruikers op een server varieert van 1 tot meer dan 600.000. Andere verschillen zijn serverregels, de wijze van moderatie en of er aanpassingen aan de broncode is gedaan, bijvoorbeeld om zo een hogere tekenlimiet te kunnen gebruiken.

Groei[bewerken | bron bewerken]

Het Mastodon network bevatte 24 duizend gebruikersaccounts na de eerste zes maanden in 2017.[7] In februari 2020, waren er ruim 3 miljoen Mastodonaccounts bekend, verspreid over enkele duizenden servers.[8]

Hoewel Mastodon het grootste deel van het Fediverse uitmaakt, bestaat het netwerk ook uit andere software dat gebruik maakt van het ActivityPub-protocol, zoals Pleroma, PeerTube en PixelFed.

Ontwikkeling[bewerken | bron bewerken]

Mastodon werd oorspronkelijk in 2016 door de toen 24-jarige programmeur Eugen Rochko ontworpen,[2][9] als een alternatief voor GNU social (voorheen Statusnet). Het verschil zit zich vooral in de achterliggende techniek, met als doel Mastodon sneller, robuuster. en gebruiksvriendelijker te maken. De backend van Mastodon maakt gebruik van Ruby on Rails en de frontend is geschreven in JavaScript (React.js en Redux).

De Mastodon software wordt ontwikkeld als een vrije software en opensourcesoftware, met het onderhoud voor een groot deel uitgevoerd in samenwerking met vrijwilligers.[10]

Sinds september 2017 maakt Mastodon gebruik van het ActivityPub-protocol en daarvoor van het oudere OStatus-protocol. ActivityPub is sinds januari 2018 een W3C Recommendation[11]. OStatus werd als overgang tot Mastodonversie 3.0 (oktober 2019) ook ondersteund.

Externe links[bewerken | bron bewerken]