Mastodon (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mastodon
Mastodon
Web-app (enkele kolommodus)
Web-app (enkele kolommodus)
Ontwikkelaar Eugen Rochko e.a.
Recentste versie 3.2.0 
(26 juli 2020)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform (met o.a. Ruby on Rails en Postgresql, of Docker)
Geschreven in Ruby
Categorie Sociaalnetwerksite
Licentie GNU Affero General Public License
Versiebeheer github.com
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Mastodon is opensourcesoftware om zelf een online sociaal netwerk te hosten. Het maakt gebruik van de ActivityPub-standaard, waardoor het naadloos met andere servers kan communiceren. Het hierdoor ontstane decentrale sociaal netwerk wordt de Fediverse genoemd.

Het valt het beste te vergelijken met Twitter, maar kent wel enkele belangrijke verschillen. Het meest opvallende is de lengte van de berichten, die op Mastodon toots worden genoemd. Standaard[1] kunnen toots maximaal 500 tekens bevatten.

Gebruikerservaring[bewerken | brontekst bewerken]

Om Mastodon's web-app voor nieuwe gebruikers gebruiksvriendelijker te maken krijgen deze sinds versie 2.9.0 een enkele kolom als webomgeving[2]. Daarvoor bestond de standaard webomgeving uit meerdere kolommen, wat een beetje aan Twitter's Tweetdeck doet denken. Via de instellingen kan er eenvoudig tussen de twee verschillende webomgevingen geschakeld worden.

Mastodongebruikers kunnen net zoals op Twitter andere accounts volgen, blokkeren en negeren. Een gebruiker kan per toot bepalen of deze openbaar is, alleen voor volgers of privé, en of deze een gevoelige inhoud heeft. Een gebruiker heeft naast zijn eigen tijdlijn, ook de beschikking over een lokale tijdlijn met toots van de eigen server, en een globale tijdlijn met toots van alle bekende (en niet geblokkeerde) Mastodonservers. Openbare tijdlijnen ook op taal gefilterd worden. Gebruikers kunnen aanstootgevende toots aan de eigen servermoderator(en) rapporteren, met desnoods een kopie naar (een) externe servermoderator(en).

Als gevolg van de uitgebreide open API bestaan er meerdere andere apps, vooral voor smartphones[3], maar ook bijvoorbeeld alternatieve web-apps.

Servers en netwerkgrootte[bewerken | brontekst bewerken]

Het maakt net zoals bij e-mail in principe niet uit op welke Mastodonserver iemand een account heeft, omdat vrijwel alle servers met elkaar in verbinding staan. Sommige servers hebben echter een bepaalde doelgroep en thema, maar andere servers zijn daarentegen juist algemeen van opzet. Het aantal gebruikers op een server varieert van 1 tot meer dan 600.000. Andere verschillen zijn serverregels, de wijze van moderatie en of er aanpassingen aan de broncode is gedaan, bijvoorbeeld om zo een hogere tekenlimiet te kunnen gebruiken.

Er zijn in het totaal ruim drie miljoen Mastodonaccounts bekend, verspreid over enkele duizenden servers[4]. Dit betreft ruim het grootste deel van de Fediverse, het netwerk met software die gebruik maken van het ActivityPub-protocol, zoals Pleroma, PeerTube en PixelFed.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Mastodon is in 2016 door de toen 24-jarige Duits-Russische programmeur Eugen Rochko ontworpen[5] als een alternatief voor GNU social (voorheen Statusnet). Het verschil zit zich vooral in de achterliggende techniek, met als doel Mastodon sneller, robuuster en gebruiksvriendelijker te maken. De backend van Mastodon maakt gebruik van Ruby on Rails en de frontend is geschreven in JavaScript (React.js en Redux).

Sinds september 2017 maakt Mastodon gebruik van het ActivityPub-protocol en daarvoor van het oudere OStatus-protocol. ActivityPub is sinds januari 2018 een W3C Recommendation[6]. OStatus werd als overgang tot Mastodonversie 3.0 (oktober 2019) ook ondersteund.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]