Matanzas (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Matanzas
Provincie van Cuba Vlag van Cuba
Wapen van Matanzas
Ligging van Matanzas in Cuba
Coördinaten 23°NB, 82°WL
Algemeen
Oppervlakte 11.791,82 km²
Inwoners 705.775[1](2015)
(60 inw./km²)
Overig
Hoofdplaats Matanzas
Portaal  Portaalicoon   Caraïben
Straat in de stad Matanzas
Strand in Varadero

Matanzas is een van de vijftien provincies van Cuba. Belangrijke plaatsen in de provincie zijn Cárdenas, Jovellanos en de gelijknamige hoofdstad.

De provincie bestrijkt een oppervlakte van 11.800 km² en heeft 705.000 inwoners (2015).

Matanzas is dankzij een sterke aanwezigheid van de olie- en de suikerindustrie een van de meest geïndustrialiseerde provincies van Cuba.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Matanzas is de op een na grootste provincie in Cuba en is grotendeels vlak. Het hoogste punt is de Pan de Matanza die 380 meter boven zeeniveau ligt.

De noordkust van de provincie heeft moerassen en mangroven. De zuidkust bestaat uit een enorm moeras, Ciénaga de Zapata, dat zowel het grootste deel van het zuiden van de provincie als het schiereiland met dezelfde naam als het moeras in beslag neemt. Ten oosten van dit schiereiland bevindt zich de Varkensbaai (Bahía de Cochinos), die in 1961 het toneel was van de mislukte invasie in de Varkensbaai.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Matanzas bestaat vanaf 2011 uit dertien gemeenten (municipio): Calimete, Cárdenas, Ciénaga de Zapata, Colón, Jagüey Grande, Jovellanos, Limonar, Los Arabos, Matanzas, Martí, Pedro Betancourt, Perico, Unión de Reyes. De provinciehoofdstad (capital de la provincia) is de stad Matanzas (ciudad de Matanzas)[2].

Het toeristenoord Varadero in Cárdenas

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Matanzas Provincie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.