Meester van de Ursulalegende

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Meester van de Ursulalegende, ook genoemd Meester van de (Brugse) legende van de heilige Ursula, is de noodnaam van een Vlaams kunstschilder die in Brugge actief was aan het eind van de 15e eeuw. Hij leefde vermoedelijk van 1436 - 1504 en was als kunstenaar actief tussen ongeveer 1475 en 1502.

De aanduiding van de anonieme kunstenaar verwijst naar een veelluik met taferelen uit het leven, of althans de legende, van de heilige Ursula. Het werk werd in opdracht geschilderd voor het klooster van de Zwarte Zusters in Brugge. Het bevindt zich momenteel in het Groeningemuseum in die stad.

Het werk, dat deel uitmaakte van een altaarstuk, is uitgevoerd in olieverf op paneel, meet 155,5 x 120 cm en dateert uit omstreeks 1482. De vrij exacte datering van dit en ook enkele andere werken van de meester is te danken aan het feit dat hij op de achtergrond van de afbeeldingen duidelijk herkenbare Brugse gebouwen weergaf. Met name het belfort onderging juist in deze periode een aantal opmerkelijke veranderingen, wat de datering vergemakkelijkt [1].

Meister der Ursulalegende 001.jpg
Meister der Ursulalegende 002.jpg

Naar aanleiding van stijlovereenkomsten worden diverse andere werken aan deze meester toegeschreven. Daaronder bevindt zich een drieluik over de geboorte van Jezus, thans in het Detroit Institute of Arts, alsmede schilderijen in Brussel, Cherbourg en Toronto. Brugs historicus Albert Janssens vereenzelvigde de Meester van de Ursulalegende in 2005 met Pieter Casenbroot. Echter lijkt de noodnaam nog steeds de meest gebruikelijke identificatie.

Externe links[bewerken]