Melampsora pinitorqua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melampsora pinitorqua
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes (Roesten)
Orde:Pucciniales
Familie:Melampsoraceae
Geslacht:Melampsora
Soort
Melampsora pinitorqua
Rostr. (1889)
Synoniemen

Caeoma pinitorqum [1]

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Melampsora pinitorqua is een schimmel behorend tot de familie Melampsoraceae. Het is een roest die behoort tot het complex Melampsora populnea. Het komt voor op dennen (spermogonia en aecia) en populieren (uredinia, telia).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Spermogonia

Spermogonia zijn geel en hebben de afmeting 130 × 45 μm [1].

Aecia

Aecia zijn poederachtig en hebben de omvang van 20 × 4 mm [1]. De aeciosporen meten 15–22 × 11–17 μm. De sporenwand heeft een dikte van 1,5 tot 2 μm. De sporen zij subtiel wrattig [1].

Uredinia

Uredinia zijn poederachtig en hebben de diameter 0,3 tot 0,5 mm [1]. Ze groeien aan de onderkant van het blad op vooral bladeren die aan de bovenkant vlekken hebben. Urediniosporen zijn ovaal en over het hele oppervlak stekelig en meten 14–23 × 12–16 μm. De sporenwand heeft een dikte van 2 μm die kan oplopen tot 6 μm ter hoogte van de equator. De parafysen zijn talrijk en de vorm is knotsvormig-kopvormig of kopvormig. Ze meten 40–60 × 20–25. De parafysenwand is 3 tot 7 μm dik [1].

Telia

Telia zijn 0,5 mm in diameter. De teliosporen zijn prismatisch, onregelmatig van vorm en meten 22–45 × 7–12 µm. De sporenwand heeft een dikte van 1 µm. [1]

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Melampsora pinitorqua komt voor in Europa (Duitsland, Frankrijk, Finland, Spanje, Zweden, Estland, België, Denemarken, Italië, Noorwegen) en Azië (Rusland) [2].

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

Hij komt voor op [3]: