Melampsora rostrupii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melampsora rostrupii
Melampsora rostrupii
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes (Roesten)
Orde:Pucciniales
Familie:Melampsoraceae
Geslacht:Melampsora
Soort
Melampsora rostrupii
G.H. Wagner (1896)
sporen
Melampsora rostrupii
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Melampsora rostrupii is een schimmel behorend tot de familie Melampsoraceae. Het is een roest die behoort tot het complex Melampsora populnea. Het komt voor op bosbingelkruid en populier (P. alba, P. tremula, P. × canescens).

Sommige bronnen beschouwen deze soort nomen nudum met Melampsora aecidioides, maar door zijn specifieke eigenschappen op aecia wordt deze als apart beschouwt [1].

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Spermagonia

Spermagonia zijn geel of geel bruin en meten 200 × 90 μm.

Aecia

Aecia groeien aan de onderkant van het blad en zijn 1 tot 1,5 mm in diameter. De structuur is poederig. Aeciosporen zijn bolvormig, hoekig-globoïd, ellipsoïde of ovaal. Ze zijn licht wrattig en meten 13–24 × 11–17 μm.

Uredinia

Uredinia groeit aan de onderkant van het blad en maakt vlekken aan de onder- en bovenzijde. Ze zijn kussenvormig, geel en hebben een diameter van 1 mm. Verspreid in het uredinium staan parafysen met een smalle steel die vrij langzaam overgaat een knotsvormige top met een gelijkmatig, sterk, verdikte sporenwand. De parafysen meten 46–55 × 15–23 μm en de wand heeft een dikte van 3–6 μm. De urediniosporen zijn ellipsvormig en stekelig en meten 18–25 × 14–18 μm. De sporenwand is 2,5 tot 3 μm dik.

Telia

Telia komen meestal voor in groepen en meten 0,5 mm tot 1 mm in diameter. Ze groeien aan de onderkant van het blad en zijn donkerbruin en subepidermaal. De teliosporen zijn prismatisch, rond aan de top en meten 40–52 × 7–11 μm met een sporenwand van 1 tot 1,5 μm dik.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Melampsora rostrupii komt voor in Europa en Rusland.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

Melampsora rostrupii komt voor op: