Naar inhoud springen

Melkhoektand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 143.176.60.141 (overleg) op 29 aug 2018 om 19:40. (zie Wikipedia:Geen origineel onderzoek)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tanden in volwassen gebit
Tanden in melkgebit
Afbeelding
Melkhoektand
Melkhoektand

De melkhoektanden in een melkgebit. Zie ook: hoektanden.

Portaal  Portaalicoon   Tandheelkunde

De melkhoektand is een puntige tand die grip geeft op voedsel. In het melkgebit zitten 4 melkhoektanden, twee in de bovenste kaak en twee in de onderste kaak (één in elk kwadrant). Onze melkhoektand is, net als zijn volwassen opvolger, een stuk kleiner dan bij veel andere zoogdieren. De evolutie heeft de menselijke hoektand in de loop der generaties steeds kleiner gemaakt.

Ontwikkeling

De melkhoektand komt in het wisselgebit doorgaans vrij laat door het tandvlees heen, ongeveer 20 maanden na de geboorte. Alleen de melkmolaren verschijnen nog later. Pas rond het 10e levensjaar wordt de melkhoektand verwisseld voor de uiteindelijke hoektand.

Internationale tandnummering

In de internationale tandnummering heeft de hoektand als eenheid 3, omdat het de derde tand vanaf het midden is. Het gebit is opgedeeld in vier kwadranten, aangegeven met tientallen. Zo kan elke tand worden aangegeven met een getal. Deze nummering wijkt enigszins af wanneer we het hebben over de melkhoektanden.

  • 53 (rechtsboven)
  • 63 (linksboven)
  • 73 (linksonder)
  • 83 (rechtsonder)