Merchants of Doubt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Merchants of Doubt
Regie Robert Kenner
Producent Robert Kenner
Melissa Robledo
Scenario Robert Kenner
Kim Roberts
Muziek Mark Adler
Montage Kim Roberts
Cinematografie Don Lenzer
Barry Berona
Jay Redmond
Distributie Mongrel Media, Sony Pictures Classics
Première 30 augustus 2014
Taal Engels
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Merchants of Doubt (Nederlands: verkopers van twijfel)[1] is een Amerikaanse documentaire uit 2014 gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2010 van Naomi Oreskes en Erik M. Conway.[2][3][4] De film behandelt het gebruik van de public relations en marketingstrategieën die de tabaksindustrie hanteerde om hun markt te beschermen op het gebied van gezondheidsrisico's. De meest opvallende strategie is het gebruik van schijnwetenschappers die twijfel zaaien over wetenschappelijke onderzoeksresultaten. De documentaire start met een professionele goochelaar die de methodes en de tactieken toont hoe een menigte de aandacht kan verliezen en afgeleid wordt. Naar analogie van deze tactieken wordt geïllustreerd hoe de tabaksindustrie succesvol de regelgeving rond een tabakswetgeving kon vertragen, lang nadat een wetenschappelijke consensus bestond over de risico’s bij roken.

Een tweede voorbeeld dat onder de loep genomen wordt, is hoe de producenten van brandvertragers hun marktaandeel wisten te beschermen nadat schadelijke toxische gevolgen van de brandvertragers aangetroffen werden. De centrale bezorgdheid van deze documentaire is dat deze tactieken nu nog steeds gebruikt worden om maatregelen met betrekking tot het inperken van de uitstoot van broeikasgassen door de groeiende risico’s van de globale klimaatopwarming uit te doen stellen.[5]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van geïnterviewden[bewerken | brontekst bewerken]

De producenten hebben tientallen relevante personen bevraagd die op een of andere manier te maken hadden met de aangekaarte voorbeelden uit de documentaire, gaande van de tabakswetgeving door gezondheidsrisico’s tot de klimaatopwarming. In volgorde van verschijning, zijn ze:

Naomi Oreskes in 2008, coauteur van het gelijknamige boek waarop deze documentaire gebaseerd is

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Merchants of Doubt kwam uit op dvd op 7 juli 2015. De Blu-Ray heeft extra audiofragmenten en commentaren van de regisseur, verwijderde scènes en enkele interviews vanop het Toronto Film Festival.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]