Naar inhoud springen

Ringnevel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Messier 57)
Ringnevel
De Ringnevel. Dit is een combinatie van drie opnames van de Ruimtetelescoop Hubble. Blauw is geïoniseerd helium, groen geïoniseerde zuurstof, en rood geïoniseerde stikstof.
De Ringnevel. Dit is een combinatie van drie opnames van de Ruimtetelescoop Hubble. Blauw is geïoniseerd helium, groen geïoniseerde zuurstof, en rood geïoniseerde stikstof.
Sterrenbeeld Lier (Lyra)
Type planetaire nevel (3+4)
Messieraanduiding M57
NGC NGC 6720
Rechte klimming 18u53,6m
Declinatie
(Epoche 2000)
+33° 02'
Magnitude 8,8
Afstand 2000 à 2500 lichtjaar
Schijnbare afmeting 1,4 × 1,0 boogminuten
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
De Ringnevel in infrarood licht: 3.6 (blauw), 5.8 (groen) en 8.0 (rood) µm (Spitzer Space Telescope)

De Ringnevel (M57) is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Lier (Lyra). De nevel werd ontdekt op 31 januari 1779 door Charles Messier en twee weken later herontdekt door Antoine Darquier de Pellepoix.

Oorspronkelijk werd gedacht dat de nevel uit een min of meer gelijkmatige bolschil bestaat die door de centrale ster (visuele magnitude 15,75) uitgestoten is. Volgens moderne inzichten is de Ringnevel een torus zoals ook bij de Halternevel, de Ringnevel wordt echter recht van boven gezien en de Halternevel van opzij. Zoals de meeste planetaire nevels zendt de Ringnevel zijn zichtbare licht voornamelijk in een enkele spectraallijn uit, bij 500,7 nm. Gezien de snelheid waarop de Ringnevel zich uitbreidt, moet deze tussen 6000 en 8000 jaar geleden ontstaan zijn. De huidige diameter (uitgaande van een afstand van 2300 lichtjaar) is 0,9 lichtjaar.

Zichtbaarheid

[bewerken | brontekst bewerken]

Als de hemel donker genoeg is, is de Ringnevel met een gewone verrekijker (7×50 of 10x50) of kleine telescoop gemakkelijk te zien te midden van de sterren Sulafat en Sheliak (gamma en beta Lyrae). Hij lijkt door zijn kleine diameter echter veel op een gewone ster. In een telescoop met 100-voudige vergroting wordt de ring zelf duidelijker.

[bewerken | brontekst bewerken]
  • (en) SEDS pagina over M57
  • (en) Ringnevel in SIMBAD
Zie de categorie Ring Nebula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.