2-methyltetrahydrofuraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Methyltetrahydrofuraan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2-methyltetrahydrofuraan
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van 2-methyltetrahydrofuraan
Structuurformule van 2-methyltetrahydrofuraan
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C5H10O
IUPAC-naam 2-methyloxolaan
Andere namen tetrahydrosylvaan
Molmassa 86,1323 g/mol
SMILES
CC1CCCO1
InChI
1/C5H10O/c1-5-3-2-4-6-5/h5H,2-4H2,1H3
CAS-nummer 96-47-9
EG-nummer 202-507-4
PubChem 7301
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Ontvlambaar
Gevaar
H-zinnen H225
EUH-zinnen geen
P-zinnen P210
VN-nummer 2536
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vloeibaar
Kleur kleurloos
Dichtheid 0,86 g/cm³
Smeltpunt −136 °C
Kookpunt 78-80 °C
Vlampunt −11,1 °C
Slecht oplosbaar in water
Brekingsindex 1,4046 - 1,4066 (589 nm, 20 °C)
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

2-methyltetrahydrofuraan (afkorting 2-MeTHF) is een organische verbinding met als brutoformule C5H10O. De stof komt voor als een kleurloze vloeistof, die qua eigenschappen sterk vergelijkbaar is met het analoge tetrahydrofuraan.

Synthese[bewerken]

2-methyltetrahydrofuraan wordt op industriële schaal bereid door de pyrolyse en dehydratatie van een aantal suikers, voorbeelden zijn levuline, glucose en fructose. Een veel toegepaste route is de hydrogenering van furfural.

In het laboratorium kan het ook bereid worden uit levulinezuur, dat achtereenvolgens gecycliseerd en gehydrogeneerd wordt tot γ-valerolacton:

Synthese van gamma-valerolacton

Dit lacton wordt vervolgens geopend door toevoer van waterstofgas, zodat 1,4-pentaandiol ontstaat. Dit kan onder toevoegen van een sterk zuur cycliseren tot 2-methyltetrahydrofuraan:

Synthese van 2-methyltetrahydrofuraan

Toepassingen[bewerken]

2-methyltetrahydrofuraan wordt beschouwd als een milieuvriendelijk oplosmiddel. Het heeft een aantal voordelen ten opzichte van tetrahydrofuraan in de toepassingen op grote schaal. Het mengt slecht met water en het kan eenvoudiger worden gedroogd door distillatie, omdat het een lagere azeotroop (71 °C) vormt. Met andere woorden: water kan gemakkelijker verwijderd worden door distillatie. Dit is vooral een voordeel gebleken wanneer met waterige oplossingen van natriumhydroxide wordt gewerkt. Een nadeel is echter dat het oplosmiddel een pak duurder is dan het veelgebruikte tetrahydrofuraan.

Deze ether wordt voornamelijk bij Grignard-reacties als oplosmiddel ingezet, omdat het in situ gevormde organomagnesiumreagens coördinatief kan gestabiliseerd worden.

Externe links[bewerken]