Metroid (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metroid
Metroid
Bedenker(s) Gunpei Yokoi
Ontwikkelaar(s)
Uitgever(s) Nintendo
Genre(s) Shoot 'em up, platformspel, avonturenspel
Platform(s) NES, SNES, Game Boy, Game Boy Advance, GameCube, DS, 3DS, Wii, Switch
Navigatie
Eerste spel Metroid
(15 januari 1986)
Laatste spel Metroid Dread
(8 oktober 2021)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

De Metroid-serie (Japans: メトロイド Romaji: Metoroido) is een serie in de genres shoot 'em up, platformspellen en avonturenspellen met Samus Aran in de hoofdrol. Samen met het spel Castlevania: Symphony of the Night ontwikkelde het zich tot het Metroidvania-genre.

De serie is een creatie van Gunpei Yokoi en is verschenen op het merendeel aan Nintendo-systemen, beginnend bij Metroid op de NES, en vele vervolgen op de Game Boy, SNES, Game Boy Advance, GameCube, Nintendo DS, 3DS en de Wii. Er is nooit een Metroid uitgekomen voor de Nintendo 64, Game Boy Color, Virtual Boy en Wii U.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Samus Aran[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Samus Aran voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De heldin van de serie is Samus Aran, een vrouwelijke menselijke premiejager. Geboren op de kolonieplaneet K-2L, verloor ze haar ouders op driejarige leeftijd door een aanval van de Space Pirates. Ze overleefde zelf de aanval en werd gevonden en opgevoed op de planeet Zebes door leden van het Chozo-ras.

Spelmechaniek[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Metroid-game was een groot labyrint bestaande uit meerdere aaneengesloten ondergrondse gebieden, dat de speler moest zien te ontrafelen. Cruciaal hierin waren de minibazen en krachtvoorwerpen. De minibazen Kraid en Ridley moesten in hun schuilplaatsen worden verslagen waarna de brug naar het laatste gebied Tourian werd geopend. De verschillende krachtvoorwerpen gaven Samus Aran nieuwe wapens en vaardigheden die gebruikt konden worden om gebieden veiliger te kunnen doorkruisen. Kenmerkend is vooral de 'Morph Ball', toen nog Maru Mari geheten die Samus zichzelf laat oprollen tot een kleine bal met een doorsnede van ongeveer een meter. Andere voorwerpen zijn onder meer de Ice Beam, Varia Suit en Screw Attack.

Pas in Super Metroid werd dit spelmechaniek zodanig aangepast dat het een blauwdruk vormde voor verdere delen. De wapens en vaardigheden die krachtvoorwerpen verleende namen sleutelrollen in doordat bepaalde gebieden waren afgeschermd met hun functie. Hoewel dit al sporadisch gebruikt werd in Metroid, was Super Metroid de eerste die het hele spel afhankelijk maakte van het juist toepassen van wapens en vaardigheden.

Indirect leverde dit bij fanatieke spelers een nieuwe uitdaging op, waarbij de spellen worden uitgespeeld met zo min mogelijk verzamelde krachtvoorwerpen in zo min mogelijk tijd. Deze zogenaamde Speed Runs en Percentage Runs worden veelal verzameld en uitgewisseld en gaan gepaard met het gebruiken en misbruiken van fouten in het spel.[1] In meerdere gevallen zijn deze trucs naderhand door de ontwikkelaars van vooral de tweedimensionale episodes in opvolgende delen ingebouwd als volledig functionele vaardigheid. Deze wisselwerking tussen spelers en ontwikkelaars heeft bijgedragen aan de complexiteit en diepgang van de spellenreeks.

Ook hebben de ontwikkelaars twee keer uitdagingen voor deze fanatici ingebouwd. De eerste keer in Metroid Fusion (betreffende het gebruik van de techniek Shine Sparking) en de tweede keer in Metroid: Zero Mission, waarbij het uitspelen van het spel met het minimale aantal krachtvoorwerpen een extra einde vrij speelde.

Spellen in de serie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam spel Datum van uitgave Platform Ontwikkelaar Chronologische verhaallijn
Metroid 15 januari 1986 NES Nintendo R&D1 1
Metroid II: Return of Samus 21 mei 1992 Game Boy 7
Super Metroid 28 juli 1994 SNES 8
Metroid Fusion 22 november 2002 Game Boy Advance 10
Metroid Prime 21 maart 2003 GameCube Retro Studios 2
Metroid: Zero Mission 8 april 2004 Game Boy Advance Nintendo R&D1 1
Metroid Prime 2: Echoes 26 november 2004 GameCube Retro Studios 4
Metroid Prime Hunters 5 mei 2006 Nintendo DS Nintendo Software Technology 3
Metroid Prime Pinball 21 juni 2007 Fuse Games
Metroid Prime 3: Corruption 26 oktober 2007 Wii Retro Studios 5
Metroid Prime Trilogy 4 september 2009
Metroid: Other M 31 augustus 2010 Nintendo & Team Ninja 9
Metroid Prime: Federation Force 19 augustus 2016 Nintendo 3DS Next Level Games 6
Metroid: Samus Returns 17 september 2017 MercurySteam 7
Metroid Prime 4 nnb. Switch Retro Studios
Metroid Dread 8 oktober 2021 MercurySteam 11

Stripboeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Metroid
  • Super Metroid
  • Metroid Prime

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]