Mevrouw Aardappelhoofd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mevrouw Aardappelhoofd is Amerikaans speelgoed bestaande uit een plastic model van een aardappel dat kan worden versierd met een verscheidenheid aan plastic onderdelen die aan het hoofdgedeelte kunnen worden bevestigd. Deze delen omvatten onder meer oren, ogen, schoenen, een hoed, een neus en een mond.

Het speelgoed werd in 1953 in het gamma toegevoegd door fabrikant Hasbro als uitbreiding op de sinds 1952 verkochte Meneer Aardappelhoofd. Later volgde nog andere accessoires voor de familie Aardappelhoofd, evenals twee kinderen.

Toy Story[bewerken | brontekst bewerken]

Mevrouw Aardappelhoofd werd ook een personage van Pixar Animation Studios en Walt Disney Pictures die als echtgenote van Meneer Aardappelhoofd, en speelgoed van Andy een rol speelt in de Toy Story langspeelfilms, televisieseries en computerspellen en alles wat bij de mediafranchise werd gecreëerd.

In de eerste film, Toy Story kwam het personage nog niet voor. Enkel in de slotscènes wordt er al melding gemaakt van haar bestaan wanneer Molly Mevrouw Aardappelhoofd ontvangt als kerstcadeau. Meneer Aardappelhoofd is verbaasd en zenuwachtig en besluit onmiddellijk zich te scheren door zijn snor te verwijderen. Mevrouw Aardappelhoofd maakte haar opwachting pas echt in Toy Story 2.

In de originele Engelstalige versie van de films wordt de stem ingesproken door Estelle Harris. Voor de Nederlandstalige nasynchronisaties werd als stemacteur voor de Nederlandse markt eerst Corry van der Linden en vanaf Toy Story 3 Marloes van den Heuvel gecast en voor de Vlaamse markt voor alle films Gilda De Bal.

Langspeelfilms:Hoofdreeks: Toy Story (1995) · Toy Story 2 (1999) · Toy Story 3 (2010) · Toy Story 4 (2019)
Spin-off: Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins (2000)
Korte films:Origineel: Tin Toy (1988)
Toy Story Toons: Hawaiian Vacation (2011) · Small Fry (2011)· Partysaurus Rex (2012)
Televisiespecials: Toy Story of Terror! (2013) · Toy Story That Time Forgot (2014)
Televisieseries:Toy Story Treats (1996) · Buzz Lightyear of Star Command (2000-2001)
Computerspellen:Toy Story (1995) · Toy Story 2: Buzz Lightyear to the Rescue (1999) · Toy Story Racer (2001) · Toy Story Mania! (2009) · Toy Story 3: The Video Game (2010) · Toy Story: Smash It! (2013)
Personages:Buzz Lightyear · Jessica "Jessie" Jane · Meneer Aardappelhoofd · Mevrouw Aardappelhoofd · Woody Pride
Andere media:Toy Story: The Musical (2008-...) · Toy Story Midway Mania! · Toy Story Playland · Buzz Lightyear-attracties · Toy Story Hotel