Midyat (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midyat
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Midyat (stad) (Turkije)
Midyat (stad)
Situering
Provincie Mardin
District Midyat
Coördinaten 37° 25′ NB, 41° 22′ OL
Algemeen
Inwoners 77.000
Foto's
Marktplein in het centrum van Midyat bij de kerk
Marktplein in het centrum van Midyat bij de kerk
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Midyat is een stad in Turkije. De stad is gelegen in het noorden van Mesopotamië en telt ongeveer 77.000 inwoners. De inwoners in het westen van Midyat zijn grotendeels Arabisch en in oosten voor het grootste deel Koerden en met een aantal Syrisch-orthodoxe families.

Beschrijving[bewerken]

Midyat staat bekend om zijn witte kalksteen en steengravures op huizen, kerken en belangrijke historische gebouwen. Alle bouwwerken zijn neergezet voorzien van dikke muren om ze koel te houden in de zomer en warm in de winter. In de loop der tijd zijn de stenen van de buitenwanden verkleurd naar een soort goudbruine tint, wat vooral bij zonsondergang een mooi gezicht is. Rondom de bebouwing liggen vele druivengaarden. De oogst hiervan wordt voornamelijk gebruikt voor de wijnbouw. Het stadje kent verder een actieve handel in zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen gemaakt van zilver.

Geschiedenis[bewerken]

Het Syrische-orthodoxe klooster Mor Gabriel nabij Midyat

Midyat is een antieke stad en ligt in het centrum van een gebied dat in het Syrisch onder de naam Tur-'Abdin bekendstaat in het huidige Zuidoost-Turkije. Een vorm van de naam Midyat wordt voor het eerst gevonden in een inscriptie van de Neo-Assyrische koning Ashur-nasir-pal II (883-859 v.Chr.). In deze bron wordt summier beschreven hoe de Assyrische legermacht de stad en haar omringende dorpen veroverde. Sindsdien is Midyat in haar lange geschiedenis geregeerd door diverse heersers, van de oude Assyriërs tot de huidige Turken.

Door de herhaaldelijke plunderingen door Mongoolse, Turkse en Koerdische stammen die de Tur-’Abdinse hoogvlakte binnendrongen is de Suryoyo populatie sterk afgenomen in de regio. Aan het eind van de 14e, 19e en begin 20e eeuw culmineerden de vervolgingen in ernstige aanvallen en massamoorden. Daarom zochten veel Syrische families kort voor tijdens en na de Genocide van 1915 hun toevlucht in naburige Arabische landen zoals Syrië en Libanon.

Ondanks de vele invasies van buitenlandse machten is Midyat bewoond gebleven door Syrisch-orthodoxe gelovigen. Door het gastarbeiderstijdperk dat in de jaren zestig van de vorige eeuw begon raakte de stad veel van zijn oorspronkelijke bewoners kwijt toen deze emigreerden naar Europa. Het ontstane vacuüm werd opgevuld door Koerdische families van buiten de stad die vanwege de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger hun toevlucht in de stad zochten.

Huidige demografie[bewerken]

Tot het begin van de jaren zestig werd de stad bewoond door meer dan 500 families, waarvan de christelijke Syrisch-orthodoxen ruim 90% van de totale populatie uitmaakten. Thans zijn er echter niet meer dan circa 100 Syrisch-orthodoxe families overgebleven in Midyat. Het huidige aantal van min. 60-75.000 Koerdische inwoners van Midyat, van wie de ruime meerderheid uit andere dorpen en steden in het gebied stamt, is tekenend voor de demografische verandering van heel Tur-'Abdin. Hierbij dient opgetekend te worden dat dit aantal veel weduwen en weduwnaars en bejaarde echtparen behelst en dat een relatief groot aantal families eigenlijk Syrische immigranten uit de omringende steden en dorpen zijn. Op 9 oktober 2005 overleed de laatste Syrisch-orthodoxe priester (Chorepiskopos) van Midyat, Addo Onar die de Syrische gelovigen diende. In 2007 is er een vervanger aangesteld.