Midyat (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midyat
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Midyat (Turkije)
Midyat
Situering
Provincie Mardin
District Midyat
Coördinaten 37° 25′ 0″ NB, 41° 22′ 0″ OL
Algemeen
Inwoners 64.700[1]
Foto's
Het oude stadsgedeelte van Midyat
Het oude stadsgedeelte van Midyat
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Midyat is een stad in Turkije. De stad is gelegen in het noorden van Mesopotamië en telt ongeveer 65.000 inwoners. De inwoners in het westen van Midyat zijn grotendeels Arabisch; in het oosten wonen voornamelijk Koerden en een aantal Syrisch-orthodoxe families.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Midyat staat bekend om zijn witte kalksteen en steengravures op huizen, kerken en belangrijke historische gebouwen. Alle bouwwerken zijn voorzien van dikke muren om ze koel te houden in de zomer en warm in de winter. In de loop der tijd zijn de stenen van de buitenwanden verkleurd naar een soort goudbruine tint. Rondom de bebouwing liggen vele druivengaarden. De oogst hiervan wordt voornamelijk gebruikt voor de wijnbouw. Het stadje kent verder een actieve handel in zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Syrische-orthodoxe klooster Mor Gabriel nabij Midyat

Midyat is een antieke stad en ligt in het centrum van een gebied dat in het Syrisch onder de naam Tur-'Abdin bekendstaat. Een vorm van de naam Midyat wordt voor het eerst gevonden in een inscriptie van de Assyrische koning Ashur-nasir-pal II (883-859 v.Chr.). In deze bron wordt summier beschreven hoe de Assyrische legermacht de stad en haar omringende dorpen veroverde. Sindsdien is Midyat in haar lange geschiedenis geregeerd door diverse heersers, van de oude Assyriërs tot de huidige Turken.

Door de herhaaldelijke plunderingen door Mongoolse, Turkse en Koerdische stammen die de Tur-’Abdinse hoogvlakte binnendrongen is de Suryoyo-populatie sterk afgenomen in de regio. Aan het eind van de 14e, 19e en begin 20e eeuw culmineerden de vervolgingen in ernstige aanvallen en massamoorden. Daarom zochten veel Syrische families kort voor, tijdens en na de genocide van 1915 hun toevlucht in naburige Arabische landen zoals Syrië en Libanon.

Ondanks de vele invasies van buitenlandse machten is Midyat bewoond gebleven door Syrisch-orthodoxe gelovigen. In de jaren 60 vertrokken veel bewoners naar Europa. Het ontstane vacuüm werd opgevuld door Koerdische families van buiten de stad die vanwege de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger hun toevlucht in Midyat zochten.[2]

Huidige demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot het begin van de jaren zestig werd de stad bewoond door meer dan 500 families, waarvan de christelijke Syrisch-orthodoxen ruim 90% van de totale populatie uitmaakten. Anno 2020 zijn er echter niet meer dan circa 50 Aramese families overgebleven in Midyat. Hierbij dient opgetekend te worden dat dit aantal veel weduwen en weduwnaars en bejaarde echtparen behelst en dat een relatief groot aantal families eigenlijk Syrische immigranten uit de omringende steden en dorpen zijn. Het huidige aantal van Koerdische inwoners van Midyat, van wie de ruime meerderheid uit andere dorpen en steden in het gebied stamt, is tekenend voor de demografische verandering van heel Tur Abdin.

Zie de categorie Midyat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.