Mindanao-neushoornvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mindanao-neushoornvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Mindanao-Hornvogel.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Bucerotiformes
Familie: Bucerotidae (Neushoornvogels)
Geslacht: Penelopides
Soort
Penelopides affinis
Tweeddale, 1877
Mindanao-neushoornvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De mindanao-neushoornvogel (Penelopides affinis) is een neushoornvogel die voorkomt in de regenwouden in het zuiden van de Filipijnen

Algemeen[bewerken]

De mindanao-neushoornvogel is samen met de luzonneushoornvogel en de mindoro-neushoornvogel de kleinste in de Filipijnen voorkomende neushoornvogelsoort. Het mannetje is makkelijk te herkennen aan de vaalwitte kop, zijkanten van de nek, onderkant hals en borst. De buik en flanken zijn in tegenstelling tot de panay-neushoornvogel vaalgeel in plaats van donkerood. De rug en vleugels zijn bruin tot zwart met wat donkerrood daardoorheen. De staart is wit tot donkerrood met aan het eind een zwarte band. Het vrouwtje is grijsbruin tot zwart.

De soort wordt ongeveer 53,5 centimeter lang met een spanwijdte van zo'n 22,5 centimeter.

De mindanao-neushoornvogel is net als alle neushoornvogels een luidruchtige vogel die in paren of in groepjes leeft. De soort vliegt door afwisselend met de vleugels te klappen en te zweven.

Ondersoorten[bewerken]

Er zijn twee ondersoorten bekend:

  • Penelopides affinis affinis
  • Penelopides affinis basilanica

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De mindanao-neushoornvogel komt voor in de regenwouden en bosranden tot zo'n 1500 meter op de eilanden Bucas, Dinagat, Mindanao en Siargao (P. affinis affinis), op het eiland Basilan (P. affinis basilanica).

Voedsel[bewerken]

Het dieet van de mindanao-neushoornvogel bestaat voornamelijk uit fruit. Ze eten ook wel insecten, kevers, mieren en heel soms wormen.

Voortplanting[bewerken]

De mindanao-neushoornvogel plant zich voort in de maand mei. Het vrouwtje legt daarbij zo'n 3 eieren, waarbij ze zichzelf inbouwd in haar nest tijdens het uitbroeden van de eieren.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.