Mo'eed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Seder Mo'eed (Hebreeuws: מועד) is de tweede en derde kortste van de zes Ordes (Sedarim) van de Misjna. De letterlijke Nederlandse vertaling van Seder Mo'eed is "Orde van de Jaargetijden." De Seder handelt over de voorschriften omtrent de bijzondere dagen in het jaar[1].

De Seder Mo'eed telt 12 tractaten (Masechtot):

 1. Sjabbat (שבת, Sjabbat) - dit tractaat handelt over de wetten omtrent de Sjabbat en dan met name de 39 verboden werkzaamheden op de Sjabbat. Dit tractaat telt 24 hoofdstukken.
 2. Eroevien (ערובין, Vermengingen) - over de middelen om de grenzen, waarbinnen men zich op Sabbat bewegen en voorwerpen vervoeren mag (Eroew), uit te breiden[2]. Dit tractat telt 10 hoofdstukken.
 3. Pesachiem (פסחים, Paasoffers) - dit tractaat handelt over de voorschriften omtrent het Paasfeest alsook rond het Paasoffer. 10 hoofdstukken.
 4. Sjekaliem (שקלים, Sikkelen) - over de belasting van een halve sjekel per hoofd van een gezin die moest worden opgebracht voor de onderhoud van de Tempel. Daarnaast enkele mededelingen omtrent de Tempelinventaris[2] (Ex. 30:11vv). Dit tractaat telt 8 hoofdstukken.
 5. Joma (יומא, De Dag) - dit tractaat beschrijft de voorschriften omtrent de Grote Verzoendag en in het speciaal de dienst verricht door de hogepriester. 8 hoofdstukken.
 6. Soeka (סוכה, Hut) - voorschriften omtrent het Loofhuttenfeest en de loofhut zelf (Lev. 23:34vv., Num. 29:12vv., Deut. 16:13vv.. 5 hoofdstukken.
 7. Beetsa (ביצה, Ei) of Yom Tov (Feestdag) - dit tractaat handelt over algemene voorschriften met betrekking tot feestdagen. Dit tractaat telt 5 hoofdstukken.
 8. Rosj Hasjana (ראש השנה, Nieuwjaarsfeest) - dit tractaat handelt over de vaststelling van de Nieuwemaandsdagen en de viering van Rosj Hasjana ("Nieuwjaarsfeest") (Lev. 23:24v., Num. 29:1vv.). 4 hoofdstukken.
 9. Ta'aniet (תענית, Vastendag) - handelt vooral over de speciale vastendagen in tijden van droogte en andere bijzondere (weers)omstandigheden. Dit tractaat telt 4 hoofdstukken.
 10. Megilla (מגילה, Rol) - over de voorschriften betreffende het voorlezen van de rol van Esther op het Poerimfeest en het voorlezen van teksten uit de Thora ("Wet") en Neviim ("Profeten") in de Synagoges. Dit tractaat telt 4 hoofdstukken.
 11. Mo'eed Katan (מועד קטן, Halffeest) - dit tractaat gaat vooral over voorschriften tussen de eerste en de laatste dagen van het Paasfeest en het Loofhuttenfeest[3]. 3 hoofdstukken.
 12. Chagiega (חגיגה, Feestviering of Feestoffers) - over de voorschriften met betrekking tot de pelgrimages naar Jeruzalem voor de viering van de drie hoogfeesten (Pesach, Sjavoeot en Soekot) in de Tempel aldaar. Dit tractaat telt 3 hoofdstukken.

De Jeruzalemse Talmoed kent Gemara voor iedere tractaat. Bij de Babylonische Talmoed ontbreekt alleen Gemara bij het tractaat Sjekaliem. Veel uitgaven van de Babylonische Talmoed bevatten echter het tractaat Sjekaliem met de Gemara van de Jeruzalemse Talmoed.

In de Babylonische Talmoed kent een andere volgorde dan in de Jeruzalemse Talmoed: Sjabbat, Eroevien, Pesachiem, Beetsa, Chagiega, Mo'eed Katan, Rosj Hasjana, Ta'aniet, Joma, Soeka, Sjekaliem en Megilla. In de Jeruzalemse Talmoed is de volgorde: Sjabbat, Eroevien, Pesachiem, Joma, Sjekaliem, Soeka, Rosj Hasjana, Beetsa, Ta'aniet, Megilla, Chagiega en Mo'eed Katan.

Literatuur[bewerken]

 • Dr. Herbert Danby: The Mishnah. Translated from the Hebrew with introduction and brief explanatory notes, Oxford University Press, 1964 8e druk, p. 100-216

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]