Molenbeek-Wersbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenbeek-Wersbeek
Deelgemeente in België Vlag van België
Molenbeek-Wersbeek (België (hoofdbetekenis))
Molenbeek-Wersbeek
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Bekkevoort
Coördinaten 50° 55′ NB, 4° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,75 km²
Inwoners (01/01/2006) 1.151
(149 inw./km²)
Hoogte 48 - 85 m
Overig
Postcode 3461
Detailkaart
Molenbeek-Wersbeek (Vlaams-Brabant)
Molenbeek-Wersbeek
Portaal  Portaalicoon   België

Molenbeek-Wersbeek is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Bekkevoort.

Toponymie[bewerken]

Het toponiem Wersbeek wordt voor het eerst vermeld in 1192 als Warsbeck en betekent ruwe beek. Het toponiem Molenbeek verwijst naar de reeds bestaande watermolen langs diezelfde beek, de huidige Pijnbeek.

Geschiedenis[bewerken]

De parochie Wersbeek werd reeds vermeld in 1225 in een pauselijke bul waarbij het begevingsrecht toekwam aan de abdij van Heylissem. In Molenbeek was er in de 13e eeuw een kapel met een eigen bedienaar.

Molenbeek-Wersbeek, dat deel uitmaakte van het graafschap Aarschot, werd in 1284 door hertog Jan I van Brabant geschonken aan zijn broer Godfried van Vierson. Het Land van Zichem, waaronder ook Molenbeek-Wersbeek behoorde, werd door hem van het graafschap losgemaakt en aan zijn dochter geschonken als bruidsschat. Zo kwam het dorp in het bezit van de heren van Schoonvorst. In 1430 kwam het in handen van de heren van Diest, later de prinsen van Oranje tot in 1795.

Bij het ontstaan van de gemeenten in dat jaar werd Molenbeek-Wersbeek een zelfstandige gemeente. Het bleef steeds een rustig landbouwdorp met een stagnerend bevolkingsaantal sinds het begin van de 20e eeuw.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd het dorp zwaar beschadigd. Tijdens de invasie van de Duitsers werden 14 huizen platgebrand en een honderdtal huizen leeggeplunderd.

Bij de fusie van 1977 werd de gemeente samen met Assent bij Bekkevoort gevoegd.

Geografie[bewerken]

Molenbeek-Wersbeek ligt in het Hageland en bestaat uit de dorpen Molenbeek en Wersbeek die steeds samen een eenheid hebben gevormd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Sint-Laurentiuskerk van Molenbeek
Sint-Quirinuskerk van Wersbeek

Demografie[bewerken]

Evolutie van het inwonerstal[bewerken]

Bronnen: NIS en Gemeente Bekkevoort - Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976=inwoneraantal op 31 december; 2006=inwoneraantal op 1 januari