Montaigu (Vendée)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montaigu
Plaats in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Montaigu (Vendée)
Montaigu (Frankrijk)
Montaigu
Situering
Regio Pays de la Loire
Departement Vendée (85)
Arrondissement La Roche-sur-Yon
Kanton Montaigu
Gemeente Montaigu-Vendée
Coördinaten 46° 59′ NB, 1° 19′ WL
Algemeen
Oppervlakte 3,0 km²
Inwoners
(1999)
4708
(1569,3 inw./km²)
Hoogte 23 - 57 m
Overig
Postcode(s) 85600
INSEE-code 85146
Foto's
De kerk van Montaigu
De kerk van Montaigu
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Montaigu is een plaats en voormalige gemeente in Frankrijk in het departement Vendée in de regio Pays de la Loire en telt 4708 inwoners (1999).

Montaigu maakt deel uit van het arrondissement La Roche-sur-Yon en is sinds het op 1 januari 2019 fuseerde met Boufféré, La Guyonnière, Saint-Georges-de-Montaigu en Saint-Hilaire-de-Loulay de hoofdplaats van de commune nouvelle Montaigu-Vendée.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats ontstond halfweg de 9e eeuw toen de bewoners van het nabijgelegen Saint-Georges, verdreven door de invallen van de Vikingen, zich vestigden op een goed verdedigbare rots, de huidige wijk Saint-Jacques. Daar werd een kasteel gebouwd, eerst in hout en in de loop van de 12e eeuw in steen. Rond deze burcht ontstond een stad, die groeide tot de Maine en vervolgens langsheen de Asson. Een eerste collegiale kerk werd gebouwd binnen de muren van het kasteel. Deze kerk werd vernield door de hugenoten. Een nieuwe collegiale kerk werd aan het begin van de 17e eeuw gebouwd buiten de kasteelmuren.

In 1473 verwierf koning Lodewijk XI de stad van Louis de Belleville, heer van Montaigu. Hij liet de stad versterken als speerpunt tegen Bretagne en in het bijzonder de stad Clisson. Tussen 1476 en 1480 werd La Digue gebouwd, een 65 meter lange en 11 meter brede verdedigingswal aan de samenloop van de Asson en de Maine. In uitvoering van het Verdrag van Fleix (1580) werden deze versterkingen (deels) ontmanteld.

Onder burgemeester Armand Trastour werd de stad in de loop van de 19e eeuw gemoderniseerd, met de aanleg van boulevards, een nieuw stadhuis, een feestzaal, scholen en het spoorwegstation.[1]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Montaigu bedraagt 3,0 km², de bevolkingsdichtheid is 1569,3 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Montaigu (Vendée) met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente
Zie de categorie Montaigu (Vendée) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.