Moulay Hassan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van Marokko, waarschijnlijk toekomstig gedragen door Moulay Hassan, Hassan III

Moulay Hassan (Arabisch: مولاي الحسن, prins Hassan) (Rabat, 8 mei 2003), kroonprins van de Marokkaanse Troon, is de oudste zoon en vermoedelijke opvolger van Mohammed VI van Marokko en prinses Lalla Salma. Hij is volgens overleveringen, net als zijn gehele familie, rechtstreeks afstammeling van de profeet Mohammed. Hij heeft een jonger zusje, prinses Lalla Khadija.

Moulay Hassan werd, zonder complicaties, geboren om 6.40 uur in het Koninklijk Paleis en werd vernoemd naar zijn opa Hassan II van Marokko. Door zijn geboorte werd zijn oom Moulay Rachid tweede in de lijn der troonopvolging. Op 14 april 2005 werd Hassan besneden. Dit ging gepaard met dagenlange festiviteiten en veel Marokkanen besloten hun zoon ook in deze zelfde dagen te laten besnijden.

Zijn vader heeft vanaf het eerste begin gebroken met de oude, gesloten tradities: de prins wordt publiekelijk gezien en er worden ook foto's gepubliceerd.

Als Moulay Hassan zijn vader opvolgt, zal hij de negentiende regerende vorst zijn van de Alaouidynastie, die sinds het jaar 1666 van vader op zoon over Marokko regeren.