Moulay Hassan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Moulay Hassan (Arabisch: مولاي الحسن, prins Hassan) (Rabat, 8 mei 2003), kroonprins van de Marokkaanse Troon, is de oudste zoon van Mohammed VI van Marokko en prinses Lalla Salma. Hij is volgens overleveringen, net als zijn gehele familie, rechtstreeks afstammeling van de profeet Mohammed. Hij heeft een jonger zusje, prinses Lalla Khadija.

Moulay Hassan werd vernoemd naar zijn grootvader Hassan II van Marokko. Door zijn geboorte werd zijn oom Moulay Rachid tweede in de lijn van troonopvolging. Op 14 april 2005 werd Hassan besneden. Dit ging gepaard met dagenlange festiviteiten en veel Marokkanen besloten hun zoon ook gedurende deze dagen te laten besnijden. Vader koning Mohammed VI heeft vanaf het begin gebroken met de oude tradities van het besloten hofleven: de prins wordt publiekelijk gezien en er worden ook foto's gepubliceerd.

Als Moulay Hassan zijn vader opvolgt zal hij de negentiende regerende vorst zijn van de Alaouidynastie die sinds het jaar 1666 van vader op zoon over Marokko regeert.