Mozesput

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David ANd Jeremiah from the Well Of Moses.jpg

De Mozesput is een laatmiddeleeuws beeldhouwwerk van Claus Sluter dat zich in het klooster Chartreuse de Champmol bij Dijon bevond. Het wordt gezien als een van de belangrijkste werken van Sluter, een gotisch kunstenaar die reeds veel aandacht had voor realisme en plasticiteit. Sluter was een Nederlander die in 1385 in dienst trad van Filips de Stoute. Hij maakte verschillende beeldengroepen. Van de oorspronkelijke calvarie in het midden van de kloostergalerij zijn de voornaamste delen – Christus aan het kruis, Maria en Johannes de Doper – op een enkel stuk na verdwenen. Het centrale deel, de Mozesput, is bewaard gebleven. Het staat nu in een later gebouwd paviljoen en is in 1840 tot historisch monument verklaard. Het monument diende oorspronkelijk als sokkel voor een kruisbeeld.

Het bestaat uit losstaande beelden van de zes oudtestamentische profeten op een zeshoekig voetstuk van de put, die omgeven zijn door treurende engelen. Ze stellen de profetenfiguren Mozes, David, Jeremia, Zacharia, Daniël en Jesaja voor. Elke profeet is duidelijk herkenbaar aan zijn attributen (hoorns bij Mozes, een lier bij David etc.) en heeft een band met een Bijbelse tekst in de hand. De gezichten zijn zeer realistisch, naar het schijnt geïnspireerd door ouderen uit de joodse gemeenschap van die tijd. Hier en daar zijn nog resten van de oorspronkelijke polychrome beschildering zichtbaar. Drie beelden zijn pas na de dood van Sluter (1406) gereedgekomen.

Een zestiende-eeuwse kopie van het monument staat sinds 1968 in het centrum van Dijon.

De Mozesput en een collage van de zes figuren

Filips de Stoute was een van de Bourgondische hertogen die Dijon en zijn omgeving tot een centrum van cultuur en schoonheid maakten. Hij stichtte het kartuizerklooster van Champmol, dat ten westen van de stad Dijon was gelegen. Het was bedoeld als mausoleum. Het portaal van de kloosterkerk was getooid met beeldhouwwerk van Sluter en op de overdekte binnenplaats bevond zich de Mozesput, die eruitzag als een kruisigingsgroep en symbool stond voor het leven. De beschilderde repliek in het museum in Dijon kan ons een idee geven van de oorspronkelijke kleuren. In 1793 werd het klooster echter verwoest; alleen het hoofdportaal bleef gespaard. Later werd op dezelfde plek een psychiatrisch ziekenhuis opgericht waar nu nog geleide excursies plaatsvinden en de gerestaureerde Mozesput te bezichtigen is.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mozesput van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.