Muscicapinae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muscicapinae
Bonte vliegenvanger (boven) en
Withalsvliegenvanger (onder)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Muscicapidae
Onderfamilie
Muscicapinae
Muscicapinae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Muscicapinae (Oude Wereld vliegenvangers) vormen een onderfamilie van zangvogels. Het zijn kleine zangvogels die gewoonlijk rechtop zitten op een uitkijkpost om jacht te maken op een passerend insect of om naar de grond te schieten om daar een prooi te bemachtigen. Vaak keren ze vervolgens terug naar dezelfde plek om te wachten op de volgende prooi.

Naast de vliegenvangers uit de Oude Wereld (deze onderfamilie) is er een andere familie van vliegenvangers: die van de Nieuwe Wereld. Deze familie heet tirannen (tyrant flycatchers). Nader genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat de vliegenvangers van de Oude Wereld en die van de Nieuwe Wereld (de tirannen) niet aan elkaar verwant zijn. Daarom deelt men de tirannen voortaan in bij de Tyranni (Scheeuwvogels). De tirannen zijn met 418 soorten aan Amerika gebonden. Het merendeel leeft in Mexico en Zuid-Amerika en slechts 41 soorten komen in Noord-Amerika voor, waarvan er 32 als trekvogels leven.

In Europa komen de volgende vier soorten vliegenvangers voor:

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De onderverdeling in Muscicapinae en Saxicolinae is nogal kunstmatig en daarover bestaat geen overeenstemming. Uit nieuw uitgevoerd genetisch/moleculair onderzoek blijkt vaak dat de indeling nog lang niet volmaakt is. Steeds vinden er veranderingen in de naamgeving plaats. Bijvoorbeeld het geslacht Ficedula is waarschijnlijk een vergaarbak waaruit nog nieuwe geslachten zullen worden afgesplitst.[1]

De indeling zoals hier gepresenteerd is gebaseerd op de IOC World Bird List versie 3.2. (uit 2012). Deze indeling wijkt op tal van punten af van de indeling van het veel gebruikte overzichtswerk Handbook of the Birds of the World deel 10 (2005) en 11 (2006).

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]