Saxicolinae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saxicolinae
Paapje (Saxicola rubetra)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes
Familie:Muscicapidae
Onderfamilie
Saxicolinae

Ongeveer 30 geslachten, zie tekst.

Tapuit (Oenanthe oenanthe)
Saxicolinae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Woestijnspekvreter (Cercomela tractrac)

Tapuiten zijn een groep van kleine insectenetende vogels uit de oude wereld, voorheen ingedeeld bij de familie van de lijsters, maar nu in één onderfamilie, de Saxicolinae, samen met andere insecteneters als roodborst, blauwborst, nachtegaal, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart, paapje en roodborsttapuit en buiten West-Europa nog andere soorten (zie lijst hieronder) die (toen deze groep nog tot de Turdidae werd gerekend) in vogelboeken de kleine lijsterachtigen werden genoemd. Nu wordt deze onderfamilie beschouwd als onderdeel van de familie vliegenvangers.

De naam tapuit (geslacht Oenanthe) slaat op vrij forse, meestal op vrij kale, ruige en rotsige bodems verblijvende vogelsoorten die gevonden worden in Europa en Azië.

De meeste noordelijke soorten zijn uitgesproken trekvogels.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De onderverdeling Saxicolinae en Muscicapinae is nogal kunstmatig en daarover bestaat geen overeenstemming. Uit nieuw uitgevoerd genetisch/moleculair onderzoek blijkt steeds vaker dat de indeling nog lang niet volmaakt is. Steeds vinden er veranderingen in de naamgeving plaats. De alfabetische lijst van geslachten hieronder is gebaseerd op het ITIS[1] Deze indeling wijkt op tal van punten af van de indeling van det meestal gebruikte IOC World Bird List versie 4.1. (uit 2014) (dat geen onderfamilies onderscheidt) en het overzichtswerk Handbook of the Birds of the World deel 10 (2005) en 11 (2006).

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]