Museo de Bellas Artes de Bilbao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Patio van het museum met monument Juan Crisóstomo de Arriaga

Het Museo de Bellas Artes de Bilbao ("Museum voor Schone Kunsten van Bilbao") is een kunstmuseum in het Parque Casilda Iturrizar in de Spaanse stad Bilbao.

Geschiedenis[bewerken]

Het huidige museum is een samensmelting van het oorspronkelijke Museo de Bellas Artes, dat werd gesticht in 1908 en geopend in 1914, en het Museo de Arte Moderno uit 1924. De fusie vond plaats in 1939 en de opening voor het publiek van het Museo de Bellas Artes y de Arte Moderno de Bilbao in 1945. In 1962 werd nieuwbouw in de classicistische stijl voltooid op de huidige locatie naar het ontwerp van de architecten Fernando Urrutia en Gonzalo Cárdenas. In 1970 werd een nieuwe vleugel gerealiseerd, geïnspireerd door de bouwstijl van Ludwig Mies van der Rohe, van de architecten Álavaro Libano en Ricardo Beascoa. In 2001 vond een grondige renovatie van het gehele museumcomplex plaats.

Het museum vierde in 2008 het honderdjarige bestaan met de expositie 100 años de historia, 10 siglos de arte.

Collectie[bewerken]

De collectie is zeer breed van samenstelling en omvat 8000 werken van de twaalfde eeuw tot de moderne en hedendaagse kunst. De collectie bestaat uit schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, grafische werken en toegepaste kunst.

Belangrijke werken[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]