Museum De Proefkolonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 19 jan 2020 om 17:29. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Museum De Koloniehof
Het museum in 2009
Locatie Frederiksoord
Coördinaten 52° 51′ NB, 6° 11′ OL
Thema Armoedebestrijding in de 19e eeuw
Openingsdatum 1993
Detailkaart
Museum De Proefkolonie (Drenthe)
Museum De Proefkolonie
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum De Koloniehof is een museum in de Nederlandse plaats Frederiksoord.

Het museum De Koloniehof is een herinneringsmuseum gewijd aan het werk van de Maatschappij van Weldadigheid, die in de eerste helft van de 19e eeuw in het kader van de armoedebestrijding diverse kolonies in het toenmalige Verenigd Koninkrijk der Nederlanden stichtte.

Kolonistenwoning met akker

Het museum is in 1993 opgericht ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid. In het museum wordt de geschiedenis van het ontstaan van de kolonies in Drenthe en Overijssel en het leven van de kolonisten getoond. Na de Franse tijd was Nederland zeer verarmd. De stichter van de Maatschappij van Weldadigheid, Johannes van den Bosch, trachtte deze armoede te bestrijden door op grote schaal arme mensen uit de grote steden te verplaatsen naar nog onontgonnen gebieden in onder meer Drenthe en Overijssel. Door iedere kolonist een woning te bieden, een stuk grond van 3 hectare en wat vee zouden zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Begonnen werd in 1818 met een proefkolonie in Frederiksoord.

Door middel van een diavoorstelling, een permanente tentoonstelling, lesmateriaal en een koloniehuisje op het museumterrein met een bijbehorende akker wordt het dagelijks leven van de kolonisten in onder meer het Drentse Frederiksoord, Boschoord en Wilhelminaoord en het Overijsselse Willemsoord inzichtelijk gemaakt. Op de akker worden de gewassen uit de tijd van de kolonisten verbouwd, onder andere tarwe, rogge, haver, gerst, spelt, tabak en hennep.

Bezoekers van het museum kunnen het computerbestand raadplegen om te zien of voorouders kolonist zijn geweest in een van de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid.

In de omgeving van het museum herinneren nog veel bouwwerken, waaronder diverse intact gebleven kolonistenwoningen, aan de ontstaansgeschiedenis van de kolonies van Weldadigheid.

Externe link

Zie de categorie Museum De Koloniehof van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.