Museum of the Image

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
MOTI
Museum of the Image
MOTI
MOTI
Opgericht 2011
Locatie Boschstraat 22, Breda
Thema Beeldcultuur
Personen
Directeur Mieke Gerritzen
Overig
Monumentstatus Beschermd
Monumentnummer 10106
Website http://www.motimuseum.com/
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum of the Image (MOTI), is een nationaal museum voor beeldcultuur, gevestigd in de Boschstraat in Breda. De directeur van het museum is Mieke Gerritzen.

MOTI, Museum of the Image in Breda is hét museum voor beeldcultuur. We leven vandaag de dag in een wereld waarin we worden overspoeld met allerlei beelden. MOTI stelt zich daarom continu de vraag: wat doe jij met beeld en wat doet beeld met jou?

Als Museum of The Image levert MOTI een bijdrage aan de totstandkoming van een rijke en krachtige betekenis van het relatief nieuwe begrip beeldcultuur door verbindingen en context te creëren tussen (de geschiedenis van) beeld en nieuwe ontwikkelingen in technologie. MOTI ontwikkelt activiteiten die museale tradities verbindt aan de hedendaagse beeldcultuur. Het museum bestudeert en stimuleert de ontwikkelingen in de beeldcultuur en de daaruit voortkomende cross sectorale samenwerking tussen vormgeving, architectuur, beeldende kunst, mode en e-cultuur. Het museum is geen elitaire ‘white cube’, maar eerder een gastvrije, uitdagende en toegankelijke plek die aansluit op de belevingswereld van de moderne genetwerkte mens die voortdurend schakelt tussen zijn analoge en digitale habitat, en co-evolueert met de technologie.

MOTI schenkt ook aandacht aan kunsteducatie. Het museum biedt diverse educatieve museumprogramma's voor verschillende onderwijsniveaus aan, van basisonderwijs tot hoger onderwijs.

Gebouw[bewerken]

Oudemannenhuis Breda in 1744, gravure door Thomas Ernst van Goor

Oudemannenhuis[bewerken]

Het museum is gevestigd in het Oudemannenhuis. Lange tijd diende het Oudemannenhuis als zorghuis voor pelgrims, ouderen, zieken, krankzinnigen en andere hulpbehoevenden. In 1956 kreeg dat de bestemming van een cultureel centrum onder de naam De Beyerd.

Nieuwe vleugel[bewerken]

In de jaren negentig ging de transformatie van De Beyerd tot Graphic Design Museum van start. Hans van Heeswijk is sinds 1985 huisarchitect van De Beyerd en heeft ook de grootschalige verbouwing gerealiseerd. Tijdens die verbouwingen trof men archeologische resten, daterend uit de Romeinse tijd. Het pand beschikt sinds de verbouwing over een nieuw gedeelte en heeft hierdoor onder meer zes grote tentoonstellingszalen, een winkel, een bibliotheek en een auditorium. Het interieur is door van Heeswijk minimalistisch gehouden, waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van daglicht voor het verlichten van de zalen.

Per 1 januari 2008 werd De Beyerd een zelfstandige organisatie. In april 2008 kreeg het museum een nieuwe internationale naam, het heette vanaf toen Graphic Design Museum Beyerd Breda. De officiële heropening na een drie jaar durende verbouwing vond plaats op 11 juni 2008 door koningin Beatrix.

Per 9 december 2011 is de naam officieel gewijzigd in Museum of the Image.[1] Kort: MOTI.

Collectie[bewerken]

MOTI heeft een grote verzameling objecten in bezit, die illustreert wat beelden kunnen communiceren. De collectie bestaat uit uiteenlopende voorwerpen van verschillende ontwerpers. MOTI heeft werk in bezit van onder meer grafisch ontwerpers. Ook werk van hedendaagse kunstenaars als Rafaël Rozendaal, Bas Kosters, Moniker, Rosa Menkman, Broersen & Lucaks en Stefan Sagmeister in de collectie van het museum opgenomen.

Het museum heeft een deel van het archief van Total Design van 1963-1980 in langdurig bruikleen verworven van de Stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers NAGO.

Tentoonstellingen[bewerken]

De afgelopen jaren presenteerde MOTI onder meer de volgende tentoonstellingen:

 • Planet Hype (2015-2016)
 • Design my Privacy (2015-2016)
 • Born Digital (2014-2015)
 • Der Wanderer (2014), in samenwerking met BredaPhoto. Reizende tentoonstelling, van juni tot november 2015 tentoongesteld in MNAC, Muzeul Național de Artă Contemporană in Boekarest
 • Waanzien (2013-2015), in samenwerking met tienerboekentijdschrift DUF
 • MOTI Hotel (2013-2014)
 • Couture Graphique (2013), in samenwerking met José Teunissen. Reizende tentoonstelling, van maart tot juni 2014 tentoongesteld in MUDAC, Musée de design et d’arts appliqués contemporains in Lausanne
 • Small Stories, Bigger Picture (2012)
 • Rollercoaster (2012), in samenwerking met Joost Zwagerman
 • Design It Yourself (2011-2012)
 • The Pop-Up Generation (2011-2012), in samenwerking met Lidewij Edelkoort
 • SupermART (2011-2012)
 • Graphic Detour (2011), in samenwerking met Erik Kessels

Publicaties[bewerken]

MOTI ontwikkelt regelmatig publicaties in eigen beheer. Enkele van deze publicaties zijn:

 • Der Wanderer, van kunsticoon tot beeldcultuur (2014), in samenwerking met BredaPhoto
 • Couture Graphique (2013), in samenwerking met José Teunissen
 • The Pop-Up Generation, Design Between Dimensions (2011), in samenwerking met Lidewij Edelkoort
 • I Read Where I Am (2011), samengesteld door Mieke Gerritzen, Geert Lovink en Minke Kampman
 • I Don't Know Where I'm Going, But I Want To Be There (2011), door Mieke Gerritzen
 • Reader Me You And Everyone We Know Is A Curator (2010), samengesteld door Mieke Gerritzen

Externe link[bewerken]