Mutya Keisha Siobhan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mutya Keisha Siobhan
De leden van Mutya Keisha Siobhan
De leden van Mutya Keisha Siobhan
Achtergrondinformatie
Ook bekend als MKS
Jaren actief 2011-heden
Oorsprong Londen
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Genre(s) Pop, R&B
Label(s) Polydor
Leden
Zangeres Keisha Buchanan
Zangeres Mutya Buena
Zangeres Siobhán Donaghy
Website
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mutya Keisha Siobhan (ook bekend als MKS) is een Britse meidengroep bestaande uit Keisha Buchanan, Mutya Buena en Siobhán Donaghy. Zij zijn ook bekend als de originele line-up van de Sugababes.[1] Op dit moment zijn zij bezig met hun eerste album onder deze nieuwe naam.

Geschiedenis[bewerken]

1998-2001: Sugababes[bewerken]

De Sugababes werd gevormd in 1998 met de drie originele leden Mutya Buena, Keisha Buchanan en Siobhán Donaghy door All Saints-manager Ron Tom. Buena en Donaghy, beiden 13 jaar, toen zij als soloartiesten een platencontract kregen bij London Records. De twee meisjes besloten uiteindelijk samen te werken, nadat ze op een showcase samen een aantal liedjes zongen. Buena en Donaghy doken samen de studio in en toen Buena haar beste vriendin Buchanan had uitgenodigd om te kijken zag hun manager Tom een goed trio in de drie meisjes. Het trio bedacht de naam de Sugababies, maar toen ze het platencontract als trio tekende veranderde London Records de naam naar Sugababes, zodat de groep een wat volwassener image kreeg.[2]

De groep bracht uiteindelijk twee jaar in de studio door om de juiste singles te schrijven. De groep kwam uiteindelijk met hun debuutsingle "Overload" en werd wereldwijd een bescheiden hit. In hun thuisland werden ze genomineerd voor beste single. Ondanks dit kleine succesje bleef de groep hun tijd voornamelijk in de studio doorbrengen. De groep wou graag de juiste singles selecteren voor hun debuutalbum en kregen hier veel hulp van producer Cameron McVey. Uiteindelijk kwam het debuutalbum "One Touch" twee maanden na Overload uit. Het album was niet echt een succes, maar er verschenen nog wel drie andere singles: "New Year", "Run for Cover" en "Soul Sound". Alleen Overload en Run for Cover werden wereldwijd uitgebracht. Door de tegenvallende verkoopcijfers besloot London Records geen tweede platencontract met de groep te tekenen.

De groep blijft uiteindelijk wel bij elkaar, maar datzelfde jaar verlaat Donaghy de groep tijdens een Japanse promotietour. Zij zei in eerste instantie dat ze de groep verliet voor een solocarrière, maar bleek uiteindelijk te lijden aan depressies, waardoor ze vaak ruzie had met de overige twee meiden. Donaghy zei later dat ze vooral met Buchanan moeite had en dat ze voornamelijk de reden was dat ze uit de groep was gestapt.[3] Donaghy werd vervangen door oud-Atomic Kitten-lid Heidi Range.[3] Buena verliet vervolgens de groep in 2005 om meer tijd met haar gezin te besteden en werd vervangen door Amelle Berrabah.[4] In september 2009 kwam naar buiten dat er een grote ruzie tussen Buchanan en Berrabah was ontstaan en dat Berrabah zou zijn opgestapt. Kort daarna werd Buchanan door de manager en producers vriendelijk gevraagd om uit de groep te stappen. Buchanan bleek naast Berrabah ook regelmatig met Range ruzie te hebben. Buchanan werd vervangen door Jade Ewen.[4] Buena die nog regelmatig contact had met de Sugababes was teleurgesteld in Range, want volgens Buena had niet Buchanan uit de groep moeten worden gezet, maar Berrabah.

2011-heden: Herformatie MKS[bewerken]

Na het vertrek van Buchanan uit de Sugababes doken er meteen geruchten op dat de drie originele Sugababes zouden hervormen. Geen van de meiden wist van iets, maar ze stonden er in principe alle drie voor open. Uiteindelijk duurde het nog twee jaar voordat de roddels verdergingen. In oktober 2011 gingen er al geruchten rond dat de originele line-up van de Sugababes zouden hervormen en dat ze ook al in de studio zaten. Deze geruchten werden steeds groter, nadat in januari 2012 zowel Buena als Buchanan uitspraken deden dat zij beiden met twee andere vrouwelijke artiesten in de studio's zijn gedoken. Buena ontkende later dat het om een hervorming van de Sugababes ging en vertelde dat zij bezig was met haar tweede soloplaat. Ondanks dit vertelde later Emeli Sandé aan MTV UK dat zij enkele nieuwe liedjes had geschreven voor Buena, Buchanan en Donaghy als groep zijnde. Uiteindelijk werd in april 2012 bekend dat de meiden een platencontract hadden getekend van $1 miljoen bij Polydor.[5]

In juli 2012 werd officieel bevestigd door de platenmaatschappij en de groep zelf dat de drie meiden weer waren hervormd en dat ze door het leven gaan als Mutya Keisha Siobhan.[1] De groep had al enkele singles geschreven en opgenomen voor hun nieuwe plaat. De naam Mutya Keisha Siobhan werd op 27 juni officieel geregistreerd bij de Europese Unie.[6] Dit naar aanleiding van het feit dat Buena eerder een rechtszaak tegen de manager van de Sugababes aanspande in verband met de naam. Zij vond na het vertrek van Buchanan dat de Sugababes niet meer bestonden en vond dat de huidige line-up de naam niet mocht gebruiken.[7] Uiteindelijk verloor Buena de zaak, de rechter was van mening dat de drie originele line-up zelf waren opgestapt.

De meiden zouden aanvankelijk ook een heruitgave willen uitbrengen of een heropname voor hun album van Overload, de eerst single van de Sugababes en deels geschreven door Buena, Buchanan en Donaghy, maar moesten daarvoor een percentage van de winst afstaan aan London Records en de huidige Sugababes. London Records gooide de meiden zonder pardon op straat in 2001 en Mutya Keisha Siobhan vindt dat de huidige line-up van Sugababes niet zou moeten leven van het materiaal dat voordat Range in de groep zat was opgenomen en uitgebracht.

Na hier en daar wat previews van nummers en een paar kleine optredens, trad MKS op 1 augustus 2013 op in Londen met een eerste volledig concert. Hierin lieten ze zowel materiaal horen van hun Sugababes-tijdperk als nieuwe nummers. De recensies over het optreden en de nummers waren lovend[8] Op 1 september 2013 verscheen de single "Flatline" waarna een album werd aangekondigd; tot dusver bleef het bij uitgelekte nummers. Ondertussen verwierf Buchanan in 2015 de rechten op de groepsnaam Sugababes voor Amerika.

Externe link[bewerken]