Grote bloedsteelmycena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mycena haematopus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grote bloedsteelmycena
Grote bloedsteelmycena
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Zwammen)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Mycenaceae
Geslacht:Mycena
Soort
Mycena haematopus
(Pers.) P.Kumm. (1871)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grote bloedsteelmycena (Mycena haematopus) is een zwam uit de familie Mycenaceae. Hij is te vergelijken met de melksteelmycena, maar scheidt bij beschadiging een donkerroodbruin (cfr. bloed) vocht af in plaats van een witachtig (cfr. op melk gelijkend) vocht. Vergelijk ook met de prachtmycena en de kleine bloedsteelmycena

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het vruchtlichaam heeft een kegelvormige tot klokvormige hoed met een bultje en heeft een doorsnede tussen 1 en 3 centimeter.[1] Deze is variabel van kleur, van vleeskleurig over roodachtig tot purperbruin. De rand van de hoed is gekarteld. De steel is 4 tot 10 centimeter lang met een doorsnede van 2 tot 3 millimeter. Steel en hoed zijn berijpt. De zwam is geurloos.

De plaatjes zijn witachtig tot roze van kleur, maar kunnen later donkerder worden. Ze zijn aangehecht en staan vrij ver uiteen. De sporen zijn amyloïd en hebben een lengte van 8 tot 10 µm en een breedte van 5 tot 7 µm.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze algemene soort komt in de lage landen voor[1]. De soort groeit meestal in groepen of bundels. Deze saprofytisch levende soort komt normaal voor op dood hout van loofbomen, vooral op beuken- en eikenhout. Sporadisch wordt de soort ook op naaldhout aangetroffen. De grote bloedsteelmycena wordt van de zomer tot de herfst waargenomen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: