Naaktrecreatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naaktrecreatie in zee

Naaktrecreatie is recreëren zonder kleding. Het gaat hierbij om naaktheid. Dit kan vanuit een naturistische benadering gedaan worden. Ook zijn er mensen waarbij het alleen om “het naakt kunnen zijn” gaat, zoals bij nudisme.

Plaatsen waar men gemeenschappelijk naakt kan recreëren zijn:

Wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Naaktrecreatie is toegestaan op een daartoe door de gemeente aangewezen geschikte plaats. Verder is het toegestaan zich ongekleed te bevinden op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats daarbuiten, als deze voor ongeklede recreatie geschikt is (uiteindelijk te beoordelen door de rechter).[1][2]

Wat valt onder "ongekleed zijn" wordt niet in de wet vermeld. In de praktijk valt er in ieder geval een ontbloot onderlijf onder (met mogelijk een uitzondering voor een jong kind). Of blote borsten van een vrouw (of een transman die geen mastectomie heeft laten uitvoeren) eronder vallen, met mogelijk een uitzondering voor het geven van borstvoeding, is niet vastgelegd.

Prettig bloot[bewerken | brontekst bewerken]

Voor meerdere locaties in Nederland is het keurmerk Prettig Bloot afgegeven. Dit keurmerk wordt beheerd door de Naturisten Federatie Nederland (NFN). Het is een zekere garantie voor kernwaarden als veiligheid, vrijheid, respect, openheid en gastvrijheid die aan Nederlandse terreinen en organisaties afgeven kan worden. Het protocol voor de gedragscode die hierbij hoort is er om ongewenst gedrag te voorkomen. Het keurmerk kan aan bepaalde locaties alleen na accreditatie door de NFN worden toegekend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten