Nacht und Nebel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Nacht und Nebel (band) voor het artikel over de Belgische band
Gedenkplaat van voormalige Franse gevangenen met het motto "Geen haat, maar ook niet vergeten"

Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen.

Speciale concentratiekampen[bewerken]

Twee speciale Nacht und Nebel-concentratiekampen waren Natzweiler-Struthof in de Elzas, tegenwoordig in Frankrijk, en Groß-Rosen in Silezië, tegenwoordig in Polen. De gevangenen werden barbaars behandeld en moesten meestal op een hongerdieet in de steengroeve werken totdat de dood volgde. Ze mochten geen brieven schrijven of ontvangen, de familieleden mochten niet weten waar de gevangenen verbleven en de verwanten werden bij overlijden niet op de hoogte gesteld. Veel verzetsmensen uit Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Noorwegen zijn zo op gruwelijke wijze om het leven gekomen.

In 1969 werden in Nederland 109 overlevenden gedecoreerd met het Borstkruis van de Stichting Vriendenkring van oud-Natzweilers.

Bekende gevangenen[bewerken]

Boek[bewerken]

Nederlandse verzetsstrijder Floris Bakels beschreef zijn ervaringen als Nacht und Nebel gevangene in zijn boek: Nacht und Nebel: mijn verhaal uit Duitse gevangenissen en concentratiekampen, 2009, Kampen: Omniboek, ISBN 978-90-5977-449-0 (eerste druk uitgegeven in 1977)

Externe links[bewerken]