Nambaroo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nambaroo
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Onderklasse:Theriiformes
Infraklasse:Metatheria (buideldieren)
Orde:Diprotodontia
Familie:Balbaridae
Geslacht
Nambaroo
Flannery and Rich, 1986
Nambaroo op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Nambaroo gillespieae is een uitgestorven buideldier verwant aan de kangoeroes en behorend tot de Balbaridae. Het geslacht, die geleefd moet hebben tijdens het Laat-Oligoceen, werd tussen 1993 en 1997 uitgegraven in noordelijk Queensland. Het dier was ongeveer zo groot als een kleine hond en had hoektanden om soortgenoten mee te verjagen.

Beschrijving[bewerken]

Het bijzondere van dit geslacht, is dat hij niet op zijn achterpoten hupte, zoals hedendaagse kangoeroes, maar dat hij vermoedelijk op vier poten galoppeerde, zoals hedendaagse paarden. Dit werd geconcludeerd door paleontologen van de La Trobe University op basis van de grote gespierde voorpoten van het gevonden fossiel. Ook zou het dier grote tenen en beweeglijke voeten gehad hebben, wat op klimgedrag duidt. Het leefgebied van de Nambaroo bestond uit dichte wouden, waar hij foerageerde. Zijn dieet bestond waarschijnlijk uit fruit en paddenstoelen.

Omdat voorheen alleen tanden en kaakbeenderen waren gevonden, wordt verwacht dat men uit het complete skelet van de Nambaroo veel leert over klimaatveranderingen tijdens het Laat-Oligoceen en hoe die de evolutie van kangoeroes bepaald hebben.

Publicatie[bewerken]

Een rapport over de Nambaroo is gepubliceerd in het Journal of Paleontology van november 2007.

  • B.P. Kear - B.N. Cooke - M. Archer - T.F.Flannery, Implications of a new species of the Oligo-Miocene kangaroo (Marsupialia: Macropodoidea) Nambaroo, from the Riversleigh World Heritage Area, Queensland, Australia, in Journal of Paleontology 81 (2007), pp. 1147-1167. (abstract)

Externe link[bewerken]