Naar inhoud springen

Nanchangosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Der Belsj (overleg | bijdragen) op 10 feb 2020 om 12:18.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nanchangosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel van Nanchangosaurus suni
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Sauropterygia
Orde:Nothosauria
Familie:Nothosauridae
Geslacht
Nanchangosaurus
Wang, 1959
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Nanchangosaurus is een geslacht van uitgestorven aquatische reptielen, dat leefde tijdens het Midden-Trias in de kustwateren van China. Het is vernoemd naar het gebied in China, Nanchang, waar het werd gevonden. Het voedde zich waarschijnlijk met vis of gebruikte zijn lange kaken om te zoeken naar ongewervelde waterdieren. Het leek qua bouw op ichthyosauriërs en kan daarmee worden gerelateerd.

Kenmerken

Nanchangosaurus leek op een kruising tussen een Ichthyosaurus en een krokodil. Dit 150 tot 200 cm lange reptiel woog 40 kg en had een fusiform lichaam, vergelijkbaar met een dolfijn of een ichthyosaurus, peddelachtige ledematen, met voorpoten groter dan achterpoten en een krokodilachtige staart om door het water te zwemmen. Het had benige schubben op zijn rug, net als een alligator, maar had een lange snuit gevuld met tanden, zoals een ichthyosaurus of een rivierdolfijn.

Classificatie

Nanchangosaurus is een lid van de Hupehsuchia, een groep die de zeer gelijkende Hupehsuchus omvat. In feite kunnen de twee soortgenoten zijn. Een paar verschillen tussen de twee soorten worden gezien. Hupehsuchus had een zwaarder pantser en meer verdeelde rugstekels dan Nanchangosaurus. Behalve Hupehsuchus is er weinig anders bekend over Nanchangosaurus-familieleden. Ze zijn soms aangeduid als voorouders van de ichthyosaurus, vanwege hun gestroomlijnde vorm, lange kaken en peddelachtige handen, evenals de ontdekking van polydactylie in de vinnen van Hupehsuchus, net als de ichthyosaurus. Een gat in de schedels suggereert echter dat ze in plaats daarvan mogelijk gerelateerd zijn aan archosauriërs. Sommige mensen plaatsen ze zelfs in de Eosuchia, een groep vroege, diapside reptielen.