Ichthyosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ichthyosaurus
Fossiel voorkomen: Onder-Jura
Ichthyosaurus
Ichthyosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Orde:Ichthyosauria
Familie:Ichthyosauridae
Geslacht
Ichthyosaurus
De la Beche & Conybeare, 1821
Afbeeldingen Ichthyosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ichthyosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ichthyosaurus (Grieks voor vis-hagedis) is een uitgestorven geslacht van zeereptielen binnen de orde Ichthyosauria. Ichthyosaurus leek sterk op tegenwoordige dolfijnen. Fossielen van Ichthyosaurus zijn gevonden in het Onder-Jura (Hettangien en Sinemurien) van Engeland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Spitsbergen.

Beschrijving[bewerken]

Ichthyosauriërs werden 2 tot 3 meter in lengte, met een ronde kop en een lange, scherpe snuit. Ze waren gebouwd om snel te kunnen zwemmen, net als de hedendaagse tonijn, maar konden ook zeer diep duiken, net als enkele hedendaagse walvissen. Ichthyosaurus kon tot 40 km/h zwemmen. Net als de hedendaagse walvissen, ademden ze lucht en waren ze levendbarend. Hoewel het reptielen waren en ze afstammen van dieren die eieren legden, is viviparie niet zo vreemd. Alle lucht ademende waterdieren moeten ofwel aan land komen om eieren te leggen (zoals schildpadden en zeeslangen) of anders bevallen van een jong in het water (zoals walvissen en dolfijnen). Gezien hun gestroomlijnd lichaam, dat helemaal is aangepast om snel te kunnen zwemmen, zou het voor de Ichthyosaurus moeilijk zijn geweest om aan land te komen.

Volgens gewichtsramingen door Ryosuke Motani weegt een 2,4 meter lange Stenopterygius ongeveer 163 kg en een 4 meter lange Ophthalmosaurus icenicus 930 kg.

Een Ichthyosaurus lijkt op een vis maar hij is het niet. Bioloog Stephen Jay Gould noemde Ichthyosaurus zijn favoriete voorbeeld van convergente evolutie.

Een laatste vondst in Duitsland lijkt te suggereren dat de Ichthyosaurus warmbloedig was en dat zijn huid sterk leek op die van moderne walvissen. Hierdoor hebben ze veel meer gemeen met dolfijnen dan met vissen, hoewel ze niet nauw verwant zijn aan deze zeedieren.[1]

Afbeeldingen[bewerken]