Nasikabatrachus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nasikabatrachus
Nasikabatrachus sahyadrensis
Nasikabatrachus sahyadrensis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Nasikabatrachidae
Geslacht
Nasikabatrachus
Biju & Bossuyt, 2003
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Nasikabatrachus is een geslacht van kikkers die één enkele soort telt en dus monotypisch is. Nasikabatrachus sahyadrensis is tevens de enige soort uit de familie Nasikabatrachidae.[1]

Naamgeving[bewerken]

De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door S.D. Biju en Franky Bossuyt in 2003.

De wetenschappelijke geslachtsnaam Nasikabatrachus betekent neuskikker, van 'nasika' (Sanskriet voor neus) en 'batrachos' (Grieks voor kikker). Het dier heeft inderdaad een opvallende wipneus. Het is een vrij grote en plompe kikker, zwart van boven en grijs van onder, die aangetroffen werd in het bos rond een kardemomplantage in Kerala.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kikker bereikt een lichaamslengte van ongeveer 5,3 tot 9 centimeter, de vrouwtjes worden groter dan de mannetjes. De snuit is zeer spits en heeft een kleine opening waardoor de tong naar buiten kan worden gestoken. De tong heeft een schijfvormig uiteinde. De ogen zijn klein, de neusgaten zijn aan de bovenzijde van de kop gepositioneerd.[2] Het lichaam is gedrongen wat te maken heeft met de gravende levenswijze.

Ontdekking[bewerken]

De pas in oktober 2003 ontdekte soort Nasikabatrachus sahyadrensis is gevonden in India door S.D. Biju van Thiruvanamthapuram (India) en Franky Bossuyt van de Vrije Universiteit Brussel.

Genetisch onderzoek wees uit dat het dier het nauwste verwant is aan een familie van de Seychellen, de Sooglossidae die vier soorten omvat die alleen op deze eilanden leven. Samen met deze dieren vertegenwoordigt het een vroege aftakking van de Neobatrachia, die waarschijnlijk oorspronkelijk op het India-Seychellen-Madagaskarkraton leefde dat zich in het Krijt afsplitste van Gondwana.

Bronvermelding[bewerken]