Nassaukapel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nassaukapel als onderdeel van het KBR Museum.
Lysbeth van Duvoorde, schilderij met dit opschrift : "Afbeeltsel van Juffer Lijsbeth van Duvoorde, Heer Dircks dochter", circa 1430.
Wapen van de familie van Duvoorde (Divorde)

De Nassaukapel of Kapel van Duvoorde (Frans: Chapelle de Nassau of chapelle van Duvoorde) is een kapel in de Belgische stad Brussel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De kerk staat in de Koninklijke Wijk op de Kunstberg en is onderdeel van het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek van België. Sinds september 2020 is de kapel onderdeel van het KBR Museum [1][2].

De kapel is gewijd aan Sint-Joris en is het enige deel van het Paleis van Nassau dat nog bewaard is gebleven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1346 werd de kapel opgericht door Willem van Duvoorde, een belangrijke financierder in de 14e eeuw. Hij liet in de wijk, waar het hof en leden van de Zeven geslachten van Brussel gevestigd waren, een paleis bouwen met een kapel.

Toen Van Duvoorde in 1353 stierf zonder wettige kinderen, ging het goed over op de nazaten van zijn neef, de familie van Nassau.

Rond 1500 werd het paleis door Engelbrecht II van Nassau verbouwd, maar liet daarbij de kapel vrijwel onveranderd in haar gotische stijl.

In de 18e eeuw werd de kapel onderdeel van het Paleis van Karel van Lotharingen.

Tussen 1954 en 1969 werd de Koninklijke Bibliotheek van België gebouwd waarbij de kapel opgenomen werd in het bibliotheekgebouw. De kapel wordt door de bibliotheek als tentoonstellingsruimte gebruikt en is sinds september 2020 onderdeel van het KBR Museum.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kapel is opgetrokken in Brabants-gotische stijl en is voorzien van rondboogvensters. Aan een zijde is de kapel aan de buitenkant nog herkenbaar.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie St George Chapel (Brussels) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.