Nederlandse Defensie Academie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Defensie Academie
Netherlands Defence Academy
Afkorting NLDA
Motto Kennis is macht, karakter is meer
Locatie Breda, Den Helder, Den Haag, (Nederland)
Opgericht 2 september 2005
Type Militair Onderwijs
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) is een militaire academie die de instituten voor de algemene officiersopleidingen bundelt voor alle Defensieonderdelen op alle niveaus: de initiële officiersopleidingen én de loopbaanopleidingen op het hoger- en topmanagentniveau. Gekoppeld aan het wetenschappelijk onderwijs verricht de NLDA ook wetenschappelijk onderzoek voor kennisontwikkeling, innovatie en beleidsondersteuning. Waar mogelijk en zinvol werkt de NLDA samen met civiele universiteiten en hogescholen.

De NLDA bestaat uit de volgende zes instituten:

Geschiedenis[bewerken]

De NLDA is opgericht op 2 september 2005. Van 1850-1857 was er ook al even sprake van gecombineerd studeren aan de toenmalige "Koninklijke Militaire Academie voor Zee- en Landmagt". Destijds was men niet onverdeeld enthousiast over de samenwerking en werden de opleidingen daarom gescheiden. Tegenwoordig zijn de geluiden juist zeer positief, ook omdat slechts een deel van de opleiding op een ander instituut wordt gevolgd.

Motto[bewerken]

Het motto van de NLDA luidt: Kennis is macht, karakter is meer.

Dit motto is overgenomen van het Koninklijk Instituut voor de Marine. Daar hangt al jaren een plaquette boven "het Zaaltje", de woonkamer van de Adelborsten. Een opvallend detail is dat de leus samen met het Koninklijk instituut voor de Marine hetzelfde acroniem deelt, namelijk KIM.

Accreditatie[bewerken]

Een van de belangrijkste doelen van de NLDA is het accrediteren van de opleiding door de NVAO. Hiermee zou de NLDA een Bachelor of Science mogen uitgeven aan de afgestudeerde Officieren. De opleiding Militaire Bedrijfswetenschappen (MBW) gegeven aan de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW) is hierbij de modelopleiding binnen de NLDA. In maart 2009 werd bekend dat de accreditatie een stap dichterbij is gekomen nadat een onafhankelijke organisatie de FMW opleiding heeft beoordeeld als "mogelijk in aanmerking om een Bachelor uit te geven"[1]. In juni 2009 is ook de opleiding Militaire Systemen en Technologie (MS&T) gevisiteerd. Het eindoordeel van de visitatiecommissie was "De bacheloropleiding Militaire Systemen & Technologie voldoet aan de eisen voor de basiskwaliteit die een voorwaarde zijn voor accreditatie (QANU rapport-september 2009). Op 7-1-2012 heeft het Ministerie van Defensie een persbericht uitgegeven[2] waarin wordt bevestigd dat de NLDA is geaccrediteerd met ingang van het academisch jaar 2011-2012. Alle drie de opleidingen, MBW, Krijgswetenschappen (KW) en MS&T geeft toekomstige geslaagde officieren het recht tot het voeren van de titel Bachelor of Science. De titel wordt uitgegeven door de stichting Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek NLDA, die hiervoor door de Minister van OCW gemachtigd is.

Externe links[bewerken]