Nederlandse Defensie Academie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse Defensie Academie
Netherlands Defence Academy
Afkorting NLDA
Motto Kennis is macht, karakter is meer
Locatie Breda, Den Helder, Den Haag
Opgericht 2 september 2005
Type Militair Onderwijs / Wetenschappelijk Onderwijs
Rector Richard Oppelaar[1][2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) is een militaire academie die de instituten voor de algemene officiersopleidingen bundelt voor alle krijgsmachtdelen op alle niveaus: de initiële officiersopleidingen en de loopbaanopleidingen op het hoger- en topmanagementniveau. Gekoppeld aan het wetenschappelijk onderwijs verricht de NLDA ook wetenschappelijk onderzoek voor kennisontwikkeling, innovatie en beleidsondersteuning. Waar mogelijk en zinvol werkt de NLDA samen met civiele universiteiten en hogescholen.

Het motto van de NLDA luidt: Kennis is macht, karakter is meer. Dit motto is overgenomen van het Koninklijk Instituut voor de Marine. Een detail is dat de leus hetzelfde acroniem heeft als dit instituut, namelijk KIM.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De NLDA is opgericht op 2 september 2005. Van 1850-1857 was er ook al even sprake van gecombineerd studeren aan de toenmalige "Koninklijke Militaire Academie voor Zee- en Landmagt".[3] Destijds was men niet onverdeeld enthousiast over de samenwerking en werden de opleidingen daarom gescheiden. Tegenwoordig zijn de geluiden juist zeer positief, ook omdat slechts een deel van de opleiding op een ander instituut wordt gevolgd.

Accreditatie[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de belangrijkste doelen van de NLDA is het accrediteren van de opleiding door de NVAO. Hiermee zou de NLDA een Bachelor of Science mogen uitgeven aan de afgestudeerde officieren. De opleiding Militaire Bedrijfswetenschappen (MBW) gegeven aan de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW) is hierbij de modelopleiding binnen de NLDA. In maart 2009 werd bekend dat de accreditatie een stap dichterbij was gekomen nadat een onafhankelijke organisatie de FMW opleiding heeft beoordeeld als "mogelijk in aanmerking om een Bachelor uit te geven". In juni 2009 werd ook de opleiding Militaire Systemen en Technologie (MS&T) gevisiteerd. Het eindoordeel van de visitatiecommissie was "De bacheloropleiding Militaire Systemen & Technologie voldoet aan de eisen voor de basiskwaliteit die een voorwaarde zijn voor accreditatie (QANU-rapport, september 2009). Op 7 januari 2012 gaf het Ministerie van Defensie een persbericht uit[4] waarin werd bevestigd dat de NLDA is geaccrediteerd met ingang van het academisch jaar 2011-2012. Alle drie de opleidingen, MBW, Krijgswetenschappen (KW) en MS&T geeft toekomstige geslaagde officieren het recht tot het voeren van de titel Bachelor of Science voor MBW en MS&T en Bachelor of Arts voor KW. De titel wordt uitgegeven door de Stichting Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek NLDA, die hiervoor door de Minister van OCW gemachtigd is.

Instituten NLDA[bewerken | brontekst bewerken]

Opleidingen van de NLDA[bewerken | brontekst bewerken]

Bacheloropleidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Krijgswetenschappen (KW)
  • Militaire bedrijfswetenschappen (MBW)
  • Militaire systemen en technologie (MS&T)

Masteropleidingen[bewerken | brontekst bewerken]

De faculteit militaire wetenschappen heeft inmiddels ook een aantal geaccrediteerde master opleidingen:

  • Masteropleiding Military Strategic Studies
  • European Joint Master’s in Strategic Border Management
  • Masteropleiding Military Technology, Processes & Systems
  • Masteropleiding Compliance and Integrity in International Military Trade

Deze master opleidingen zijn toegankelijk voor zowel burgers als militairen van defensie, maar ook niet aan het Ministerie van Defensie verbonden geïnteresseerden kunnen deze studie volgen.

Voor afgestudeerde HBO-ers is er een speciale pre-master ontwikkeld ter voorbereiding op de masteropleiding Military Technology, Processes & Systems.

Lijst van commandanten[bewerken | brontekst bewerken]

Namen in welke rang of betrekking werkzaam geweest commandant NLDA
A.G.D. van Osch[6]:p45 generaal-majoor der artillerie 2005-2007*
S. van Groningen generaal-majoor Koninklijke Luchtmacht 2007-2010*
R.G. Tieskens[7] generaal-majoor der genie 2010-2012*
T.W.B. Vleugels[8] generaal-majoor der infanterie 2012-2016*
N. Geerts generaal-majoor der infanterie 2016-2019
R. Oppelaar[1][2] generaal-majoor der mariniers 2019-heden
Notitie
*: Tevens Gouverneur van de Koninklijke Militaire Academie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]