Nederrijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 21 mei 2007 om 15:40. (interwiki fr)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voor de Duitse Nederrijn, zie Nederrijn (Duitsland)

Sjabloon:Rivier

De Nederrijn is een Nederlandse rivier en de tak van de Rijn die vanaf Angeren, net voor de afsplitsing van de IJssel bij Arnhem de voorzetting vormt van het Pannerdensch Kanaal. Vanaf Wijk bij Duurstede wordt de hoofdstroom Lek genoemd en de oude stroom Kromme Rijn.

Bruggen over de Nederrijn zijn er bij Arnhem (spoorbrug en drie verkeersbruggen), bij Heteren (A50) en bij Rhenen. Veerponten zijn er bij Doorwerth, Wageningen, Opheusden, Elst en Amerongen.

Om de verdeling van waterafvoer tussen de verschillende takken van de Rijn te regelen zijn er in de Nederrijn verschillende stuwen gebouwd. Als de stuwen dicht staan is de stroomsnelheid in de Nederrijn vrij laag en wordt het meeste water door de IJssel afgevoerd.

Sjabloon:Zo

In 1530 werd de Rijn bij Arnhem verlegd; een project dat in 1536 werd afgerond. De stad, welke zich heeft ontwikkeld langs de St. Jansbeek, kon zich met een locatie direct aan de Rijn nog beter ontwikkelen, maar wist zich door een ligging direct aan de Rijn, ook beter verdedigen tegen de Spaanse dreiging.

Andere betekenissen

De term Nederrijn (Duits:Niederrhein) heeft in Duitsland meerdere betekenissen. Enerzijds wordt de benedenloop van de rivier de Rijn in de laagvlakte vanaf Düsseldorf tot aan de Nederlandse grens bij Emmerik bedoeld.

De term Nederrijn wordt daarnaast algemeen gebruikt om daar de betreffende regio mee aan te duiden, zoals in: luchthaven Niederrhein. Men noemt dit "het Nederrijngebied" of ook "de regio Nederrijn". Sjabloon:Zo

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Rhine op Wikimedia Commons.