Nenadkevichiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Capaccio (overleg | bijdragen) op 22 dec 2013 om 22:47. (→‎Naamgeving: spelfix met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het mineraal nenadkevichiet is een gehydrateerd natrium-calcium-kalium-niobium-titanium-silicaat met de chemische formule (Na,Ca,K)(Nb,Ti)Si2O6(O,OH)·2(H2O). Het mineraal behoort tot de cyclosilicaten.

Eigenschappen

Het opaak beige, gele, roze of bruine nenadkevichiet heeft een doffe glans, een lichtroze streepkleur en de splijting is onduidelijk volgens het kristalvlak [001]. Nenadkevichiet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,86 en de hardheid is 5. Het kristalstelsel is orthorombisch en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 10,80.

Naamgeving

Het mineraal nenadkevichiet is genoemd naar de Russische mineraloog en geochemicus Konstantin A. Nenadkevich.

Voorkomen

Nenadkevichiet werd gevonden tussen microklien-kristallen in een natroliet-albiet-rijke pegmatiet in een nefelien-syeniet. De typelocatie is het Lovozero massief op het schiereiland Kola in Rusland. Het wordt ook gevonden op Monte St. Hilaire, Quebec, Canada.

Zie ook

Zie de categorie Nenadkevichite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.