Nervus trigeminus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drielingzenuw
Nervus trigeminus
Zenuw
De nervus trigeminus (geel)
De nervus trigeminus (geel)
Verloop
Naar N. ophthalmicus - N. maxillaris - N. mandibularis
Naslagwerken
Gray's Anatomy 200,886
MeSH A08.800.800.120.760
Dorlands/Elsevier n_05/12566963
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De nervus trigeminus[1] of drielingzenuw[2][3] is de vijfde hersenzenuw[3] en draagt daarom ook de namen vijfde zenuw, nervus V of V. Deze zenuw is verantwoordelijk voor zintuigelijke waarneming in het gezicht. De zenuw lijkt op de spinale zenuwen C2-S5 die verantwoordelijk zijn voor de zintuigelijke waarneming in de rest van het lichaam. Zintuigelijke informatie uit het gezicht en uit het lichaam wordt via parallelle wegen verwerkt in het centraal zenuwstelsel.

De vijfde zenuw is voornamelijk een sensorische zenuw, maar het heeft ook een aantal motorische functies (bijten, kauwen en slikken). Het sensorische gedeelte wordt ook wel de portio major genoemd, het motorische deel de portio minor.

Zijn naam dankt de zenuw aan de verdeling van de portio major in drie hoofdvertakkingen:

De eerste aftakking verzorgt het gevoel van het voorhoofd, de neus met neus(bij)holten, het menselijk oog en de hersenvliezen, de tweede voor de sensibiliteit van de bovenkaak met bijbehorende tanden, de bovenlip, het zachte gehemelte, de neus en de kaakholte en de derde voor het gevoel van de onderkaak met bijbehorende tanden, de onderlip, de tong, de buitenste gehoorgang en de hersenvliezen.

De portio minor, de motorische tak van de nervus trigeminus, is verantwoordelijk voor innervatie van de kauwspieren, te weten de musculus temporalis, de musculus masseter, de musculus pterygoidicus medialis en de musculus pterygoidicus lateralis.[4] De beide hemisferen innerveren de kern van de motorische vezels van de nervus trigeminus, waardoor bij uitval in een van beide hemisferen de kauwfunctie behouden blijft.

De belangrijkste aandoening waarbij de nervus trigeminus is betrokken, is een ernstige pijn in een van de innervatiegebieden, zonder duidelijke oorzaak, en wordt ook wel (idiopathische) trigeminusneuralgie genoemd.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  3. a b Jochems, A.A.F. & Joosten, F.W.M.G. (2003). Coëhlo Zakwoordenboek der geneeskunde (27ste druk). Doetinchem: ElsevierGezondheidszorg.
  4. Putz, R. & Pabst, R. (Red.) (2000). Sobotta. Atlas van de menselijke anatomie. Deel 1. Hoofd, hals, bovenste extremiteit. (2de druk). Houten/Diegem: Bohn Stafleu Van Loghum.