Netstelige heksenboleet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Netstelige heksenboleet
Netzstieliger Hexenröhrling Juli 07.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Boletales
Familie:Boletaceae
Geslacht:Boletus
Soort
Boletus luridus
Schaeff. (1774)
Afbeeldingen Netstelige heksenboleet op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Netstelige heksenboleet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Netstelige heksenboleet (Boletus luridus) is een boleet uit de familie Boletaceae die in Nederland vrij zeldzaam is. De groeiperiode strekt zich uit van juni tot oktober. Deze boleet wordt 4 tot 20cm hoog.

Eigenschappen[bewerken]

De hoed van de paddenstoel heeft een doorsnede van maximaal 20cm en is aanvankelijk halfbolvormig, maar wordt later wijder. De netstelige heksenboleet heeft geelbruine, donkerbruine en roodbruine tinten. De buisjes zijn geel tot geelgroen met een rode opening naar buiten toe, waardoor de onderzijde van de hoed een rode schijn heeft. De steel is okergeel met een roodbruinig netwerk. Wanneer men deze boleet aansnijdt, heeft hij een geelachtige kleur die echter zeer snel blauw verkleurt.

Leefgebied en Standplaats[bewerken]

De netstelige heksenboleet komt in Europa en het oostelijke deel van Noord-Amerika veel voor. Deze boleet staat vooral in loofbossen in de buurt van beuken en eiken. Ook aan wegkanten kan hij gevonden worden.

Toepassingen[bewerken]

De paddenstoel (vruchtlichaam) kan (uitsluitend) in gekookte vorm gebruikt worden in de keuken bij paddenstoelgerechten. Hij kan echter makkelijk verward worden met de giftige satansboleet, hoewel deze een lichtere hoed heeft.

Foto's[bewerken]