New beat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MatthijsWiki (overleg | bijdragen) op 24 apr 2020 om 08:45.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
New beat
Logo van new beat zoals dat in het tijdschrift Fabiola werd gebruikt
Stilistische oorsprong EBM,
acid house
Culturele oorsprong Vlag van België België
Vaak toegepaste
instrumenten
synthesizer, drumcomputer
Populariteit eind jaren 80 en begin jaren 90
Afgeleide varianten Hardstyle, hardcore, harddance, eurodance, rave, goa, Hardtrance, Hardtechno
Subgenres
hard beat,[bron?] skizzo,[bron?] nougat beat,[1]
Portaal  Portaalicoon   Muziek

New beat was een muziekstroming ontstaan uit electronic body music (EBM).[bron?]

Geschiedenis

New beat ontstond in België aan het eind van de jaren tachtig en was een voorloper van de Europese techno. Het genre was toevallig ontstaan toen verschillende toonaangevende dj's, die voorheen in de Belgische Popcorn Oldies-dancescene de routine hadden om platen soms zelfs extreem te pitchen om ze zo in een set te laten passen, deze techniek ook op de toen nieuwe pop, rock en electropop toepasten.

Kenmerkend voor new beat waren het trage tempo (90 tot 120 bpm), de zware bassen en de vaak seksueel expliciete teksten, hoewel er ook een "no sex, no drugs"-richting was. Later werd de invloed van techno en acid house op de muziek groter en ontwikkelde de stijl zich verder als hardstyle, hardcore, harddance en eurodance.[2][3]

New beat ontstond uit een mengeling aan stijlen, van filmmuziek, etno-beat en obscure B-kanten tot de electronic body music van groepen zoals Front 242, Nitzer Ebb en The Neon Judgement, naast andere newwaveartiesten zoals Fad Gadget, Public Relation, Gary Numan en Anne Clark. Het genre wordt daarom doorgaans gezien als een overgang van de new wave uit de jaren 80 naar de Eurohouse van de jaren negentig.

Anno 2016 is new beat aan een revival bezig. Diverse artiesten hebben zich toegelegd op het produceren van nieuwe newbeatmuziek – nog steeds gebaseerd op het trage tempo, maar met hedendaagse invloeden. Enkele namen uit deze nieuwe lichting zijn Q'pNz, Xerosorex, Shimanski Beats, Jack Matthew Tyson en Köner.

Externe links