Nico Boer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nico Boer
Nico Boer in mid eighties as Cavaradossi in Puccini's "Tosca"
Nico Boer in mid eighties as Cavaradossi in Puccini's "Tosca"
Algemene informatie
Volledige naam Nicolaas Wilhelmus Johannes Boer
Geboren 6 december 1932
Overleden 28 mei 2009
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) Opera
Beroep Zanger
Zangstem Tenor
Portaal:  Muziek

Nicolaas Wilhelmus Johannes Boer (Haarlem, 6 december 1932Bloemendaal, 28 mei 2009) was een Nederlands operazanger.

Loopbaan[bewerken]

Zanger[bewerken]

Nico Boer begon zijn carrière als amateur bij diverse operetteverenigingen, waaronder Thalia in Wieringermeer – later is hij tot erelid van deze vereniging benoemd. In 1964 stond Nico Boer in een amateurproductie van de opera Carmen in De Rijp. Naar deze voorstellingen kwamen zelfs mensen uit België omdat het zo bijzonder was dat een amateurgezelschap zo’n productie deed.

Om zich als zanger verder te kunnen ontwikkelen, ging hij studeren aan het conservatorium. Na zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam werd Nico Boer professioneel operazanger. Hij was tenor.

In 1972 kreeg hij een Gouden Harp. In de jaren 1970 en 1980 heeft hij vooral veel grote producties gedaan bij de Vlaamse opera te Antwerpen en in Karlsruhe. In Antwerpen en Gent vertolkte hij de titelrol in Werther, en de rollen Mario Cavaradossi (in Tosca) en Hoffmann (in Les Contes d'Hoffmann). In de jaren 1990 ging hij meerdere malen op tournee met de Dutch Voices naar Amerika, Canada, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland. Van deze tournees zijn ook opnamen, waarvan een het tot gouden plaat heeft gebracht.[bron?]

Hij deed als solist mee aan de jubileumshow voor mezzosopraan Caroline Kaart met onder andere de sopraan Elzbièta Smytka en de baritons Marco Bakker en Lex Goudsmit.

Regisseur[bewerken]

In zijn laatste jaren was hij actief als regisseur bij operettevereniging West Frisia.

In maart 1998 trad hij met het Velser Operagezelschap Bel Canto drie dagen op met de opera Idomeneo, koning van Kreta van Wolfgang Amadeus Mozart.

Privé[bewerken]

Nico Boer was getrouwd met Rini Frijn. Hij woonde in Haarlem, Wormerveer, Zaandam en uiteindelijk weer Haarlem.

Discografie[bewerken]