Nightcap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nightcap
dubbelalbum van Jethro Tull
Uitgebracht november 1993
Opgenomen zie tekst
Genre progressieve rock
Duur CD1: 50:38; CD2: 70:18
Label(s) EMI (NL)
Producent(en) Ian Anderson
Chronologie
1993
The Best Of Jethro Tull - The Anniversary Collection
  1993
Nightcap
  1995
Roots To Branches
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Nightcap is een dubbelalbum van de Britse progressieve rockband Jethro Tull, uitgebracht in 1993. Het is geen standaard studioalbum, maar bevat wel enkel studionummers die tot dan toe nog niet eerder waren uitgebracht.

Het eerste album, met als ondertitel My Round, bevat de beruchte Château d'Isaster Tapes opgenomen in het befaamde Château d'Hérouville, augustus 1972. Dit was oorspronkelijk de opvolger van Thick As A Brick, maar Ian Anderson staakte toen de opnames omdat hij helemaal niet te spreken was over de kwaliteit van de studio en schreef toen terug in Londen A Passion Play als opvolger. De tapes waren verloren geacht, maar werden gevonden bij het opruimen van het archief eind jaren 80. Dankzij de digitale revolutie was het toen mogelijk de tapes qua kwaliteit op te schroeven. Zo ontstond alsnog een goed album.

Het tweede album, met als ondertitel Your Round, is een verzameling van onuitgebrachte nummers, opgenomen door de jaren heen.

 • Nummer 1, 2 en 4: 1974, Morgan Studios, Fulham, London.
 • Nummer 9: 1975, Maison Rouge Mobile Studio.
 • Nummer 15: 1978, Maison Rouge Mobile Studio, Fulham, London.
 • Nummer 6, 7, 11, 12, 13 en 16: 1981, Maison Rouge Studios, Fulham, London.
 • Nummer 10: 1988, Ian Andersons privéstudio.
 • Nummer 18: 1989, Ian Andersons privéstudio,
 • Nummer 3, 5, 8 en 14: 1990, Ian Andersons privéstudio,
 • Nummer 17: 1991, Ian Andersons privéstudio en Woodworm Studios.

Introductie door Ian Anderson[bewerken]

"Deze collectie van tot dusver unreleased opnames is nu verkrijgbaar op verzoek van vele hard-core Tull fans die, gedurende de jaren, het bestaan van dit materiaal ontdekten. Uit de meeste sessies voor studioalbums uit het verleden kwamen een nummer of twee meer dan nodig. Soms kwamen deze nummers niet op het album omdat ze te veel leken op een van hun broeders of zusters: soms, zoals misschien opgemerkt, omdat ze te veel verschilden! De eerloze opnamesessies uit 1973 in het Chateau D'Herouville, nabij Parijs, zijn nooit voltooid vanwege slechte gezondheid, technische- en productieproblemen, en de plotselinge beslissing van de band om terug te keren naar de UK door tijdelijke en onverstandige belastingsballingschap. In plaats van door te gaan met de Chateau Tapes, besloten we om opnieuw te beginnen met een zo goed als nieuw project wat snel het meer down-beat en controversiële A Passion Play werd. Zo, hier is het dan. Niet ieders cup of tea, maar een enigszins duizelingwekkend slaapmutsje voor oude vrienden - een borrel voordat ze hun hoofd neerleggen om te dromen van wat had kunnen zijn.

Uit vrees dat iemand denkt (alhoewel begrijpelijk) dat deze billenknijpercollectie louter de uitbuiting van wratterige uitbraakselen is om weer een armzalige cent aan te verdienen, wil ik graag dat het bekend is dat we hard gevochten hebben om de prijs van deze set op een zo laag mogelijk niveau te houden en dat ik alle songwriting vergoedingen die mij toekomen van dit materiaal doneer aan The Animal Health Trust en Balnair House, Home Of Highland Music."

Nummers[bewerken]

 • CD1: My Round, ofwel Château d'Isaster Tapes
 1. First Post
 2. Animelée
 3. Tiger Toon
 4. Look At The Animals
 5. Law Of The Bungle
 6. Law Of The Bungle Part II
 7. Left Right
 8. Solitaire
 9. Critique Oblique
 10. Post Last
 11. Scenario
 12. Audition
 13. No Rehearsal
 • CD2: Your Round
 1. Paradise Steakhouse
 2. Sealion II
 3. Piece Of Cake
 4. Quartet
 5. Silver River Turning
 6. Crew Nights
 7. The Curse
 8. Rosa On The Factory Floor
 9. A Small Cigar
 10. Man Of Principle
 11. Commons Brawl
 12. No Step
 13. Drive On The Young Side Of Life
 14. I Don't Want To Be Me
 15. Broadford Bazaar
 16. Lights Out
 17. Truck Stop Runner
 18. Hard Liner

Line-up 'Château d'Isaster Tapes'[bewerken]