Noah (2014)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Noah
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Darren Aronofsky
Producent Scott Franklin
Darren Aronofsky
Mary Parent
Arnon Milchan
Scenario Darren Aronofsky
Ari Handel
Hoofdrollen Russell Crowe
Jennifer Connelly
Ray Winstone
Emma Watson
Anthony Hopkins
Logan Lerman
Muziek Clint Mansell
Montage Andrew Weisblum
Cinematografie Matthew Libatique
Distributie Paramount Pictures
Première 10 maart 2014 (Mexico-Stad)
Vlag van de Verenigde Staten 20 maart 2014
Vlag van Nederland 10 april 2014
Genre Drama/avontuur
Speelduur 138 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 125 miljoen[1]
Opbrengst US$ 359 miljoen[2]
Gewonnen prijzen 0
Overige nominaties 17
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Noah is een Amerikaanse Bijbel-dramafilm uit 2014, geregisseerd door Darren Aronofsky met in de hoofdrol Russell Crowe als Noach, Jennifer Connelly als de vrouw van Noach en Emma Watson als de vrouw van Sem. De film is geschreven door Aronofsky en Ari Handel.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal van de film is een interpretatie van het verhaal van de ark van Noach, waarin Noah een vaartuig bouwt om samen met zijn familie en duizenden soorten dieren de zondvloed te overleven waarmee God de rest van de Aarde ontdoet van alle andere levende wezens.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Nederlands
Russell Crowe Noah Noach
Jennifer Connelly Naameh
Emma Watson Ila
Anthony Hopkins Methuselah Metusalem
Logan Lerman Ham Cham
Douglas Booth Shem Sem
Leo McHugh Carroll Japheth Jafet
Kevin Durand Og
Dakota Goyo Noah als kind Noach als kind
Ray Winstone Tubal-Kain
Marton Csokas Lamech
Madison Davenport Na'el
Nick Nolte Samyaza
Mark Margolis Magog
Frank Langella Azazel

Verschillen met het officiële Bijbelse verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

*Telkens wanneer in onderstaande tekst 'in de Bijbel' staat, wordt bedoeld 'in de officiële Bijbelse versie van het verhaal'

 • Noah (Noach) is er in de film als kind getuige van dat Tubal-Kaïn Noahs vader Lamech vermoordt. In de Bijbel sterft Lamech (de vader van Noach) wanneer Noach 595 jaar oud is en zelf kinderen heeft.
 • Waar Noah in de Bijbel direct en gedetailleerd spreekt met God over wat hij moet doen, interpreteert hij in de film dromen, visioenen en (mogelijke) tekens als aanwijzingen van 'de schepper' (nooit 'God' genoemd) die hem tot zijn opdracht brengen. Deze schepper laat überhaupt nooit (letterlijk) van zich horen in de film, zoals dat in de Bijbel het geval is.
 • Noah bouwt ongeveer tien jaar over de ark, op basis van dat Methusela vlak voor de zondvloed tegen Ila zegt dat zij tien jaar bij Noahs familie is. In de Bijbel bouwt Noah 120 jaar over de ark.[3]
 • Noah vertelt zijn familie over de zes scheppingsdagen, maar gebruikt hier een andere volgorde dan in het Bijbelse scheppingsverhaal:
Dag Film Bijbel
1 Licht Licht
2 Hemellichten Lucht en zee
3 Lucht, zee en land Land en planten
4 Planten, vogels en vissen Hemellichten
5 Dieren Vogels en vissen
6 Mensen Dieren en mensen
 • Noah krijgt in de film een zaadje uit de Hof van Eden van zijn grootvader Methusela, dat na het planten in een mum van tijd uitgroeit tot een bos vol bomen waaruit Noah de ark kan maken. De Bijbel vermeldt niet hoe hij aan dit hout kwam.
 • Noah gaat in de film aan boord van de ark met zijn vrouw Naameh, hun aangenomen dochter Ila en zijn biologische zonen Shem, Ham en Japheth. In de Bijbel gaan zijn drie zonen elk met een echtgenote aan boord. Het meisje (Na'el) dat Ham in de film moet achterlaten wanneer de zondvloed komt, komt in de Bijbel niet voor.
 • Noah krijgt in de Bijbel geen hulp van tot steen getransformeerde Nephilim bij het bouwen van de ark.
 • In de film is Shem de oudste zoon, Ham de middelste zoon en Japheth Noahs jongste zoon. In de Bijbel is Japheth de oudste zoon[4], Shem de middelste en Ham de jongste zoon.[5]
 • Tubal-Kain is in de film een koning, in de Bijbel wordt hij alleen genoemd als smid, vader van alle koper- en ijzerbewerkers.[6]
 • Tubal-Kaïn en zijn leger proberen in de film de ark te bestormen om aan boord te komen en zichzelf te redden van het naderende onheil. In de Bijbel staat niets vermeld over andere mensen die de ark op wilden.
 • Waar Tubal-Kaïn zich in de film als verstekeling op de ark verschanst, zijn in de Bijbel geen andere mensen op het vaartuig dan Noah, zijn zonen en de echtgenotes van deze vier.
 • Noah gaat in de film aan boord van de ark met het idee dat het niet de bedoeling is dat er na hen nog nieuwe mensen komen. In de Bijbel is het Noah voortdurend duidelijk dat hij en zijn familie zich na de zondvloed moeten vermenigvuldigen.
 • Ila bevalt in de film van een tweeling bestaande uit twee meisjes, waarvan Shem de vader is. De Bijbel vermeldt dat Shems vrouw zonen kreeg[7], maar over een tweeling staat niets in de Bijbel.
 • In de film wikkelen verschillende personages (waaronder Noah) een stuk slangenhuid om hun arm bij belangrijke rituelen. Deze huid is afkomstig van de slang uit het paradijs en wordt als relikwie bewaard. Dit gebruik komt in de Bijbel niet voor.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2007 sprak Aronofsky met The Guardian over de persoon Noach, die hem had gefascineerd al sinds zijn jeugd. In de periode rond The Fountain werkte Aronofsky al aan een vroege ontwerpen van het script voor Noah. Ari Handel die ook medewerker aan The Fountain, The Wrestler en Black Swan was hielp Aronofsky mee aan de ontwikkeling van het script. Aronofsky kwam in oktober 2011 tot een overeenkomst met Paramount en New Regency om een speelfilm met Noach te produceren met een budget van 130 miljoen dollar. De rol van Noach werd door Aronofsky aangeboden aan Christian Bale en Michael Fassbender, maar beiden sloegen het aanbod af. Bale ging voor de rol van Mozes in de film Exodus: Gods and Kings die ook hetzelfde jaar werd uitgebracht. De rol van Ila was oorspronkelijk voor Dakota Fanning, maar die vertrok door een conflict. De opnames begonnen in juli 2012, en vonden plaats in Dyrhólaey en andere delen van Zuid-IJsland en in New York op een set waar Noachs ark werd gebouwd. In de film werden visuele effecten gebruikt die in handen waren van Industrial Light & Magic. De filmmuziek werd gecomponeerd door Aronofsky's vriend Clint Mansell, die bij alle films van Aronofsky al een samenwerking had. In november 2013 werd de eerste officiële trailer uitgebracht. De wereldpremière van de film vond plaats in Mexico-Stad op 10 maart 2014.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]