Noed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noed
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Noed (Friesland)
Noed
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 55′ NB, 5° 43′ OL
Woonplaats (BAG) Idskenhuizen/Sint Nicolaasga
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Noed of 't Noed (Fries: De Noed) is een buurtschap en poldergebied in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuiden van Idskenhuizen en ten zuidwesten van Sint Nicolaasga, tussen de buurtschappen Spannenburg en Finkeburen. Het poldergebied werd in het verleden zowel Het Noedveld als wel 't Noed genoemd, sinds de 21ste eeuw wordt het formeel Polder de Noedweg (Fries: Noedfjild) genoemd. De weg door het gebied en waaraan de buurtschap is gelegen heet kortweg Noed.

Er liggen ook een aantal woningen aan de Spannenburgerdijk. Een groot deel van het gebied ligt op het grondgebied van Idskenhuizen maar de kern van de buurtschap is gelegen op het dorpsgebied van Sint Nicolaasga. Een huis aan de Spannenburgerdijk die meestal ook tot de buurtschap wordt gerekend ligt in het dorpsgebied van Tjerkgaast, maar kan ook worden gezien als het begin van de buurtschap Spannenburg.

Sinds 2011 is de gefuseerde Protestantse Gemeente van Idskenhuizen en Tjerkgaast-Sint Nicolaasga als de PKN-gemeente Op 'e Noed bekend. Zo genoemd wegens het het feit dat Noed het middelpunt vormt van de dorpen. Lokaal zegt men ook dat men op 'e Noed woont in plaats van 'in'. De oudste vermelding van Noed dateert van 1543, toen het als op die Noed werd vermeld. De plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat een risicovol gebied zou zijn geweest.

De buurtschap heeft enige tijd een school gehad, in 1890 werd daartoe een schuur voor omgebouwd zodat deze in 1891 kon worden geopend. Bij de buurtschap werd in 2009 aan de Spanneburgerdijk een faunatunnel voor dassen aangelegd. De dassentunnel is bedoeld om dassen veiliger de weg te laten passeren.

Het gebied wordt aan de westkant begrensd door het Prinses Margrietkanaal.