Noorderbrug (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De gesloopte oprit over de Zuidwillemsvaart

De Noorderbrug is een verkeersbrug in Maastricht over de rivier de Maas. De brug is onderdeel van de Randweg-Noord. Aan de zuidzijde bevindt zich een vrijliggend fiets- en voetpad.

Geschiedenis[bewerken]

In 1984 werd de brug officieel geopend voor het verkeer.

Van oost naar west telde de weg twee rijstroken, van west naar oost drie rijstroken. De brug sloot op de westelijke oever van de Maas aan op de Frontensingel en op de oostelijke oever op de Viaductweg. Op de westoever waren er tevens directe op- en afritten naar de Bosscherweg, waarvan de zuidelijke lus om het hoogteverschil te overwinnen bestaat uit een 360-gradenbocht.

Met de aanleg van de Koning Willem-Alexandertunnel voor de A2 was het ook nodig om de aansluiting via de Noorderbrug over de Maas aan te pakken. Allereerst is men begonnen met het ongelijkvloers maken van de kruising met de Willem-Alexanderweg / Franciscus Romanusweg die tussen de A2 en de Noorderbrug gelegen is, zodat de verkeersstroom vanaf de brug ongehinderd kan doorstromen naar de A2.

In augustus 2017 was de brug twee weken dicht om de aanlanding van de brug op de westoever te verleggen in het kader van de plannen voor de herinrichting van de wijken Bosscherveld en Belvédère. Daarbij werd de aanlanding opgeschoven naar het noordwesten, waardoor de hoofdverkeersstroom niet meer op de Frontensingel uitkomt, maar ter hoogte van de kruising Fort Willemweg / Cabergerweg.


Volgende brug stroomafwaarts:
Scharbergbrug
Bruggen over de Maas in Nederland en België Volgende brug stroomopwaarts:
Spoorbrug Maastricht