Noronha-elenia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Noronha elenia)
Noronha-elenia
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Noronha-elenia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Suboscines (Schreeuwvogels)
Familie:Tyrannidae (Tirannen)
Geslacht:Elaenia (Elenia's)
Soort
Elaenia ridleyana
Sharpe, 1888
Noronha-elenia
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Noronha-elenia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Noronha-elenia (Elaenia ridleyana) is een zangvogel uit de familie van de tirannen. Deze vogel is genoemd naar zijn ontdekker, de Britse botanicus Henry Nicholas Ridley.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Noronha-elenia heeft donkerbruine ogen welke zijn omringd door een smalle witte oogring. De vogel heeft verder een witte keel, grijsbruine bovendelen, grijsachtige borst en flanken en bruine vleugels met witte strepen. De buikkleur varieert met de leeftijd van lichtgeel tot geelgrijs. De lichaamslengte bedraagt 17 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Noronha-elenia is endemisch in Brazilië waar hij voorkomt op de Atlantische archipel Fernando de Noronha op het hoofdeiland Fernando de Noronha en op Ilha Rata.

Het is een bewoner van gebieden met struikgewas en tuinen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De broedtijd valt waarschijnlijk tussen februari en mei. Het nest wordt gemaakt van de ranken van een komkommerachtige plant en dunne twijgen in de kale takken van bomen.[1]

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel foerageert op insecten en kleine vruchten en bessen, met een voorkeur voor de vruchten van een eveneens endemische soort vijgeboom (Ficus noronhae).

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De Noronha-elenia heeft als eilandsoort een klein verspreidingsgebied en daardoor is er de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven). De grootte van de populatie werd in 2003 geschat op ongeveer 750 vogels. Om deze redenen staat de Noronha-elenia dan ook als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]