Nummulieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nummulieten
Nummulieten
Nummulieten
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryoten
Rijk:Rhizaria
Stam:Foraminifera
Orde:Rotaliida
Superfamilie:Rotaliacea
Familie
Nummulitidae
de Blainville, 1827
Afbeeldingen Nummulieten op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nummulieten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nummulieten of Numulitidae (nummulus is Latijn voor geldstuk) zijn een familie schijfvormige eencellige foraminiferen, die behoren tot de orde Rotaliida.

Eigenschappen[bewerken]

Nummulieten zijn zogenaamde "grootforams", foraminiferen die meerdere centimeters groot kunnen worden. Er zijn echter uitzonderingen bekend van nummulieten die groter dan 10 cm werden. De tegenwoordig levende vertegenwoordigers van de familie zijn bodembewoners (benthisch) van tropische en subtropische ondiepe zeeën, vooral in vlakke kustgebieden. Alle tegenwoordige soorten, en waarschijnlijk ook uitgestorven soorten uit het verleden, leven in symbiose met verschillende microalgen.

Fossiele nummulieten[bewerken]

De oudste fossielen van nummulieten verschijnen in het Boven-Krijt, maar de bloeitijd van de nummulieten was in het Paleogeen, met name in de Tethysoceaan. In sedimentaire gesteentelagen van deze ouderdom komen veel verschillende vormen voor en worden nummulieten gebruikt als gidsfossielen.

De skeletten van nummulieten bestaan uit calciet. Fossiele nummulieten kunnen in zulke grote hoeveelheden voorkomen dat het gesteente eruit opgebouwd is. Deze worden soms "nummulietenkalk" genoemd. De piramiden van Gizeh zijn bijvoorbeeld gebouwd van blokken Eocene nummulietenkalk. Toen Herodotus Egypte bezocht, dacht hij dat de nummulieten versteende linzen waren, resten van het eten van de bouwers van de piramides.

Taxonomie[bewerken]

Een aantal geslachten uit de familie zijn:

(† uitgestorven geslacht)