O'Shaughnessy's kameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O'Shaughnessy's kameleon
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2011)
Calumma oshaughnessyi.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Calumma
Soort
Calumma oshaughnessyi
Günther, 1881
Afbeeldingen O'Shaughnessy's kameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
O'Shaughnessy's kameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

O'Shaughnessy's kameleon (Calumma oshaughnessyi) is een klimmende hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2]

Naam[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Albert Carl Lewis Gotthilf Günther in 1881. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamaeleon o'shaughnessii gebruikt. De wetenschappelijke soortnaam is een eerbetoon aan de Britse dichter en herpetoloog Arthur O'Shaughnessy.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

O'Shaughnessy's kameleon heeft geen keel- rug- of buikkammen maar wel een grote oorkwab en een grote 'helm', het vergrote deel op de achterzijde van de bovenkant van de schedel door een dikkere huid en grotere schubben; de schedel zelf is niet zo sterk vergroot. De mannetjes hebben een brede en zeer wrattige neushoorn, rostrum genoemd, en zijn over het algemeen groter en forser dan de vrouwtjes. Ook heeft de kop vaak blauwe vlekken aan de onderzijde van de slaap, en brede, lichtere en schuine banden over de flanken. Het kleurpatroon verschilt sterk; en het is overigens een fabeltje dat dieren zich hiermee camoufleren; het kleurpatroon geeft overdag de gemoedstoestand aan van het dier, alleen 's nachts worden kleuren van de omgeving aangenomen als er wordt gerust. De maximale lengte is 40 centimeter.

Algemeen[bewerken]

De oogomgeving is bij deze soort niet geheel rond zoals bij de meeste kameleons, maar enigszins ovaal zoals bij een schildpad. De kameleon leeft in het midden en zuiden van Madagaskar, de habitat bestaat uit regenwouden en vochtige bosranden. Het is een boombewonende soort die leeft van langslopende insecten, spinnen en andere kleine ongewervelden, deze worden met de lange tong gegrepen. Er is weinig bekend over de levenswijze omdat deze soort erg zeldzaam is en beschermd, ook is er nog nooit één in gevangenschap geboren.

Bronvermelding[bewerken]